Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú: V oblasti Tatier platí výstraha, pozor aj na snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - V oblasti Tatier, čiže v okresoch Liptovský Mikuláš a Brezno, platí počas soboty výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Meteorológovia upozorňujú na to, že predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Podľa SHMÚ sa na horách v okresoch Liptovský Mikuláš a Brezno v polohách nad približne 1800 metrov ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže podľa meteorológov dosiahnuť rýchlosť mohutnej víchrice, čiže 110 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do soboty 14.00 h. Výstrahy pred silným vetrom na horách aj naďalej platia pre väčšinu územia Slovenska.

SHMÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na viacerých úsekoch si treba dávať pozor na snehové jazyky a záveje

Na viacerých, najmä otvorených úsekoch ciest na Slovensku si treba dávať pozor na snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Cestári tiež pripomínajú, že cesty tretej triedy v oblasti Kremnice sú pokryté viac ako 15 centimetrami čerstvého snehu.

Na cestách tretej triedy v oblasti Rajca je zase zľadovatený sneh do jedného centimetra. Na tvorbu snehových jazykov si podľa SSC treba dávať pozor v oblasti Dolného Kubína a Trstenej. Veľké snehové záveje sa podľa webu Stella centra tvoria aj na cestách v okolí Kežmarku.

SSC tiež informuje o tom, že na území stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého, miestami kašovitého alebo utlačeného snehu. Na ceste II/578 Kremnica - Skalka je päť až desať centimetrov snehu, podľa Stella centra je tento úsek ťažko prejazdný.

Sneženie aj naďalej obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov v okolí lokalít Horelica, Svrčinovec, Čadca. Kašovitý sneh s hrúbkou jedného až dvoch centimetrov sa vyskytuje na vozovkách úseku D3 Svrčinovec - Skalité a R3, obchvat Trstenej.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu. Na horskom priechode Huty je na vozovke utlačený sneh s hrúbkou štyroch až piatich centimetrov. Na horskom priechode Pusté Pole je podľa Stella centra šmykľavá vozovka, treba rátať so zdržaním.

 

Viac o téme: HoryVietorVýstrahaBreznoTatryLiptovský Mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu