Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnes nás potrápia snehové jazyky a záveje: Pozor si musia dať aj turisti na horách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia varujú pred snehovými jazykmi a závejmi. Výstrahu 1. stupňa vydali pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského, ako aj Žilinského kraja. Platiť bude do 19:00.

"Ojedinele sa očakáva tvorba snehových jazykov, čo môže pre vodičov predstavovať potenciálne nebezpečenstvo," upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav.


Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk 


V okrese Michalovce stále platí výstraha 1. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Potrvá do piatka do 08:00. "Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádzajú meteororológovia.

Výstraha SHMÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. V Malej a Veľkej Fatre malé lavínové nebezpečenstvo, čo je prvý stupeň. Informovala o tom na svojej stránke Horská záchranná služba (HZS). Hlavnú úlohu hrá sneh, ktorý napadol pred tromi dňami. Najviac ho pribudlo vo vysokých polohách Tatier. Vo Fatrách ho bolo menej aj pre to, že tam spočiatku väčšinou pršalo.

Sneženie sprevádzala víchrica, to znamená, že sneh je uložený na záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch a žľaboch, kde je aj nebezpečenstvo koncentrované. Sneh, ktorý padal bol vlhký, čo je dobré pre stabilitu snehovej pokrývky. Postupne však snehu pribúda a zároveň sa ochladzuje, v najvyšších polohách pod -10°C. Znamená to, že sa nový sneh horšie naväzuje na podklad. Horská záchranná služba upozorňuje aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Vzhľadom na stále podpriemerné množstvo snehu sa veľké spontánne lavíny nepredpokladajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Lavíny v Tirolsku si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dnes ráno bolo na horách zamračené počasie so slabým snežením. Teploty vzduchu sa pohybovali od -13 do -1°C. Od nedele poobedia postupne sneží. Hranica sneženia už klesla na 400 metrov nad morom. Od stredy pribudlo ďalších 5 až 20 cm snehu. Ten je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac ho je na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Hrebene sú vyfúkané do ľadu. V polohách do 1800 m n.m. leží nový sneh na trávnatom alebo skalnom podloží, stará snehová pokrývka tu chýba.

Vo vyšších polohách nad 1800 metrov nad morom je celková výška snehu 40 až 100 cm. Sneh padal zväčša mokrý, no postupne s ochladením je čoraz suchší. Jeho charakter ale do výraznej miery ovplyvnil spomínaný vietor, ktorý ho ubil miestami do veľmi tvrdých, nosných dosiek. Najbližšie dni by sa situácia mala postupne zlepšovať a najviac nového snehu by malo pribudnúť v Západných a Vysokých Tatrách a Malej Fatre.

Turistické chodníky sú miestami zľadovatené

Turistické chodníky vo väčšine slovenských pohorí sú zľadovatené. Platí tiež sezónna uzávera priechodov cez vysokohorské sedlá. Stmievať sa začína už o 16:00. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na webovej stránke.

Vysoké Tatry
Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, vo vyšších polohách (nad 2000 m n. m.) je od 20 do 85 cm snehu. Turistický chodník z Hrebienka smerom na Sliezsky dom je po víchrici ťažko priechodný pre popadané stromy.

Nízke Tatry
Turistické chodníky sú vo vyšších polohách zľadovatené. V najvyšších polohách je do 75 cm nového snehu. Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: Demänovská jaskyňa slobody - Siná (žlto značený turistický chodník- ZTCH), žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrý TZCH cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie, a smerom do sedla Kúpeľ, zelený TZCH zo Svidovského sedla smerom na Slemä a Ohnište aj červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. Horská záchranná služba upozorňuje turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Lyžiarov upozorňujú, že pre polom je nepriechodná trasa z Lukového kotla (v pásme lesa) smerom na Vyhliadku .

Západné Tatry
Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. V najvyšších polohách je 15 - 60 cm snehu. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený.

Malá Fatra
Vo vyšších polohách je od 20 do 40 cm snehu. Zelený TZCH Javorina - sedlo Brestov je pre popadané stromy ťažko prechodný. Modrý TZCH Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený z dôvodu ťažby dreva. Pre ohrozenie bezpečnosti je uzatvorený žltý chodník z Medziholia na Chrbát Stohu - tzv. Stohová skratka.

Veľká Fatra
Vo Veľkej Fatre je do 30 cm snehu, predovšetkým na juhu pohoria. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Horskí záchranári vyzývajú na zvýšenú opatrnosť, pri turistike odporúčajú používať paličky.

Lučanská Malá Fatra
V pohorí je do 15 cm snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Ferata je namrznutá, HZS odporúča použiť lezecké stupy aj istiace lano.

Slovenský raj
Prechod roklinami je technicky náročný a miestami nebezpečný, je potrebné rátať zo šmykľavými úsekmi. Dolina Bieleho potoka je uzavretá. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

Stredné Beskydy
Vo vrcholových častiach pohoria sa nachádza od 15 do 25 cm nového snehu. Horskí záchranári upozorňujú, že na zamrznutých chodníkoch sa môže šmýkať.

Kysuce - Oščadnica
Všetky značené TZCH v Javorníkoch, Kysuckej vrchovine, Moravsko-sliezskych Beskydoch a Kysuckých Beskydoch sú otvorené, no miestami zľadovatené, od 800 m.n.m sa nachádza súvislá snehová pokrývka - od 10 do 20 cm nového snehu, odporúčajú použiť turistické paličky.

Kremnica - Skalka
V Kremnických vrchoch sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka do 5 cm. Horská záchranná služba v zimnom období neodporúča vstup na Ferratu a lanový most. Niektoré časti technických zabezpečovacích zariadení ferraty, teda oceľových lán a stúpačiek, a turistických chodníkov sú ľadové a šmykľavé. Hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu.

Viac o téme: PočasieZávejeSnehové jazykyLavínové nebezpečenstvoVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu