Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ceny vianočných stromčekov sa v tomto roku nemenia

Kúpu vianočného stromčeku si naplánujte dopredu, inak nemusíte dostať ten „vysnívaný“. Zobraziť galériu (2)
Kúpu vianočného stromčeku si naplánujte dopredu, inak nemusíte dostať ten „vysnívaný“.

K tým príjemnejším vianočným starostiam patrí zháňanie stromčeka. V našich končinách sú už tradične najviac vyhľadávané borovice, smreky a jedle. Ani ich umelohmotným príbuzným sa ich zatiaľ nepodarilo vytlačiť z vianočných trhov a záhradných centier. Čoraz väčšiu obľubu si získavajú aj druhy pestované v črepníkoch. Pre ktorý sa rozhodnete vy?

Vianočné stromčeky sa každoročne začínajú predávať okolo Mikuláša, alebo najneskôr okolo 13. decembra na Luciu. Najväčší slovenský dodávateľ Lesy SR začne predaj dnes. „Na predvianočný trh celkovo poputuje 6 150 stromov, z toho bude najviac borovíc, o ktoré je aj najväčší záujem. Ceny sa v porovnaní s rokom 2006 nezmenili, napríklad borovica prvej akosti vysoká od 1 a pol do 2 metrov bude stáť asi 330 Sk,“ hovorí Peter Gogola zo štátneho podniku Lesy SR.

Novinky a zaujímavosti

Od minulých Vianoc sa k nám dováža z Írska jedľa nádherná a už niekoľko rokov z Dánska jedľa normandská. Ich ceny sú podstatne vyššie. Ak si chcete radšej zadovážiť stromček z domácej produkcie, môžete si ho objednať napríklad aj cez internet.

Ceny vianočných stromčekov sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)


AKO KUPOVAŤ STROMČEK

Stromček nikdy nekupujte na poslednú chvíľu, pretože už budete mať obmedzený výber. Mal by mať zdravú nepoškodenú kôru a rovnomerný tvar. Nekupujte ihličnan zabalený v sieťke, aj keby ho ponúkali za atraktívnu cenu. Do sieťky si ho nechajte zabaliť až po dôkladnom prezretí a zaplatení.

USKLADNENIE A POSTAVENIE STROMČEKA

Ak ste mali stromček uskladnený na balkóne alebo v záhrade, nechajte ho pozvoľna rozmraziť, aby neutrpel šok. Urobte mu miesto, ktoré nebude príliš blízko zdroja tepla. Pokryte dlážku či koberec dostatočne veľkým kusom fólie, vianočným papierom alebo obrusom a pripravte si stojan, najlepšie s rezervoárom pre vodu.

Kmeň stromčeka nanovo zarežte, prípadne odstráňte spodné vetvičky a príliš dlhý vrcholček. Hneď ako stromček upevníte do stojana, nalejte do nábodby minimálne 4 litre vody a dolievajte ju zo začiatku aj 2-krát denne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu