Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zverstvá s mladučkými modelkami na Slovensku: Za podvodmi a znásilneniami má byť manželský pár

Polícia muža zobrala do väzby Zobraziť galériu (4)
Polícia muža zobrala do väzby (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

BRATISLAVA/ MOJMÍROVCE - Tak toto je silná káva! Ak ste si mysleli, že začínajúce modelingové hviezdičky sa môžu popáliť len v zahraničí, boli ste na omyle. K nechutnému prípadu došlo aj na Slovensku. Okrem podvodov s peniazmi však všetko zašlo omnoho ďalej. Niektoré z dievčat sa mali stať obeťami znásilnenia.

Sen o predvádzaní prestížnych módnych značiek či fotení do najznámejších magazínov sa rýchlo rozplynul. Všetko malo začať fungovaním modelingovej agentúry Exynet, na čele ktorej stála Martina Ráczová. Po tom, ako sa jej názov začal skloňovať v médiách, ktoré upozorňovali na pochybné praktiky, sa "firma" po krátkej odmlke premenovala na Lara Models. Na trhu bola približne od roku 2010.

Z dievčat však profesionálne modelky nevychovávali, dokonca nemalo dôjsť ani k skutočným foteniam či prehliadkam. Za pozlátkou sa mal skrývať podvod s cieľom vylákať stovky eur od rodičov.

Polícia varuje mladé Slovenky: Nenechajte sa oklamať ponukami pre modelky na Instagrame

Biznisu, ktorý mal začať v Mojmírovciach pri Nitre, a neskôr pokračovať po celom Slovensku, mal po dlhé roky veliť Peter Rácz. Ten je od pondelka v rukách polície. Paradoxne ho neobvinili z podvodov, ale z trestných činov znásilnenia, sexuálneho zneužívania a ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Z rovnakých trestných činov mali obviniť aj o 21 rokov mladšiu, už spomínanú Ráczovú. Dvojica, ktorá podľa polície tvorí manželský pár, mala páchať od roku 2010 až do 16. decembra tohto roku trestné činy proti ľudskej dôstojnosti. O kauze informoval týždenník Trend.

Všetko začalo na sociálnej sieti

O čo presne išlo? Dievčatá od 10 do 15 rokov na sociálnej sieti oslovil anonymný profil. Pozvali ich na kasting. Tam predviedli chôdzu. Potom ich človek pod menom Miroslav Petrík presvedčil, že sa hodia na fotenie katalógov. V skutočnosti však podľa svedkov malo ísť o Rácza, za Petríka sa len vydával. Po zaplatení vstupného poplatku a podpise záväznej objednávky mali dievčatá absolvovať školenia a sústredenia. Rozhodnutie, či idú do toho, muselo padnúť ihneď.

Zverstvá s mladučkými modelkami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Neskôr už mala nasledovať úspešná kariéra. K tomu však nedošlo. Všetko samozrejme platili rodičia. Za jedno dievča mali uhradiť aj okolo 400 eur. Ako si spomína jedna z matiek, ktorá sa s dcérou zúčastnila konkurzu, ak si to niekto rozmyslel, musel zaplatiť úhradu 70 percent zo sumy. Ona sama prišla o 250 eur. Ako vysvetľuje Trend, išlo o storno poplatku. Na to však podľa zákona nemali právo.

Ročne mala agentúra organizovať štyri až šesť konkurzov. Keďže každého z nich sa mali zúčastniť stovky dievčat, Rácz sa mal nabaliť o desaťtisíce eur. 

Najmenej sedem obetí

Ako priblížila polícia na sociálnej sieti, obvinením dvojice vyvrcholila niekoľkomesačná práca krajských kriminalistov a vyšetrovateľov na objasnení tohto prípadu. Vyšetrovateľka Policajného zboru z Nitry obvinila manželský pár z trestných činov sexuálneho zneužívania, ohrozovania mravnej výchovy mládeže a znásilnenia.

"Muž po obvinení putoval za mreže policajnej cely a bol daný podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie. Žena je trestne stíhaná na slobode. Okresný súd v Nitre po niekoľkohodinovom vypočúvaní rozhodol, že 48-ročný obvinený muž bude stíhaný väzobne," upresnili v príspevku.

Zástupcovia zákona tiež dodali, že vo vyšetrovaní prebiehajú ďalšie procesné úkony a nie je vylúčené, že počet poškodených osôb môže ešte narásť. Zatiaľ ich je sedem. "Prípadní ďalší poškodení sa môžu prihlásiť na najbližšom oddelení polície, alebo do súkromnej správy na FB stránke Polícia SR – Nitriansky kraj," uzavrela polícia.

Viac o téme: PodvodDievčatáModelingAgentúraSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu