Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počasie v Európe sa muselo zblázniť: FOTO V Alpách 20 stupňov a u nás...padajú ďalšie rekordy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ, ČHMÚ,)

BRATISLAVA/PRAHA – Na Slovensku bolo v utorok veľmi teplo, dokonca aj na Orave namerali cez +10°C. Meteorológovia načrtli, že počas najbližších dní sa situácia nezmení, a zároveň ozrejmili, čo sa pod náhle oteplenie podpísalo.

Na našom území aktuálne prúdi teplý a vlhký vzduch od juhu. Ten podľa meteorológov z iMeteo.sk naráža na hory, kde kondenzuje, a v závetrí hôr následne ako veľmi suchý padá k povrchu. „Takto sa aj výrazne ohrieva a zároveň dosahuje vyššiu rýchlosť,“ priblížili odborníci. Uvedený jav slangovo nazývame "fénový" efekt.

Čítajte aj: Na Slovensko dorazí tropický vzduch, udrie aj víchrica, v troch okresoch hrozí druhý stupeň výstrahy

V utorok fúkal teplý fén

Fénový efekt v utorok priniesol do oblasti Álp výrazné oteplenie. V severných údoliach pohoria namerali až cez +20°C. V utorok fénovalo aj na Slovensku. Jav sa prejavoval v závetrí hôr predovšetkým na hornom Považí, v hornonitrianskej oblasti a na Orave. V Oraviciach podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (ďalej len SHMÚ) dosiahla teplota až +14°C.

Fénový efekt
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Rekordne teplú noc majú za sebou aj Piešťany. Teplota tam neklesla pod 10°C, čo znamená rekordne teplú noc nielen pre daný dátum, ale pre obdobie celej meteorologickej zimy. „Inými slovami to znamená, že v Piešťanoch bola uplynulá noc najteplejšou nocou, aká sa tu kedy vyskytla hocikedy počas decembra, januára alebo februára minimálne od roku 1951,“ vyzdvihol SHMÚ.

Teplotný rekord namerali na Lomnickom štíte. Teplota tam dosiahla 6,4 stupňa Celzia.

Úplne iná situácia bola v Bielom Kostole pri Trnave. „Vo vzdialenosti 35 km od letiska v Piešťanoch tu vietor výrazne zoslabol a do rána teplota vzduchu pri zmenšenej oblačnosti klesla takmer na 2°C,“ doplnil ústav.

Fénovanie postihlo aj našich susedov

Česko i okolité štáty tento týždeň čaká nezvyčajne teplé počasie. Jeho príčinou bude prúdenie teplého vzduchu z juhu, ktoré na mnoho miest prinesie jarné teploty. „Kvôli teplému vzduchu, ktorý k nám bude fúkať od juhu, budú teploty až o desať stupňov vyššie, než býva zvyčajne v polovici decembra. Hlavne v južnom Česku a na severovýchode Česka môžu v utorok a stredu padať rekordy. Príčinou tohto náhleho a dočasného extrémneho oteplenia je meteorologický jav, ktorému sa hovorí fén,“ pre Českú televíziu to objasnil meteorológ Vladimír Piskala. „Na území Českej republiky je fén najčastejšie spojovaný s oblasťou Álp, ale vyskytuje sa napríklad i v závetrí Šumavy,“ skonštatoval Český hydrometeorologický ústav.

Fénový efekt
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Český hydrometeorologický ústav)

Teplý južný fén

Ide o padavý, teplý a suchý vietor, ktorý vanie od hôr. Pre jeho vznik je potrebné, aby na protiľahlých stranách masívu boli rozdielne hodnoty tlaku vzduchu. Vietor potom vanie z miesta s vyšším tlakom od oblasti s tlakom nižším. Pri prechode horského masívu sa vzduch vystupujúci po náveternej strane ochladzuje o zhruba 1°C na 100 metrov. 

Ochladzovaním pri výstupe sa stáva vlhším a ďalej sa už ochladzuje len o 0,6 °C. Pritom vznikajú oblaky, z ktorých na nenávratnej strane padajú zrážky. Tým sa vzduch stane opäť suchým a po záveternej strane horského masívu sa pri poklese otepľuje o približne 1°C na 100 metrov.

Viac o téme: OteplenieTeplý fén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu