Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensko dorazí tropický vzduch, udrie aj víchrica, v troch okresoch hrozí druhý stupeň výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA – Pred Vianocami pôjdu teploty radostne nahor. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) predpovedajú na danú ročnú dobu veľmi teplý týždeň. Teploty budú dosahovať takmer 15 stupňov Celzia. Ústav však varuje pred víchricou na horách.

Druhý výstražný stupeň pred vetrom na horách do cca 20. hodiny potrápi okresy Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. V menovaných lokalitách sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 25 m/s (90 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) 38 až 42 m/s (135 až 150 km/h).

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha najmiernejšieho stupňa pred vetrom na horách, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť až 135 km/h, platí do polnoci v regiónoch Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Pondelok

Po zadnej strane oblasti vysokého tlaku vzduchu nad juhovýchodnou Európou a Tureckom začne do strednej Európy od juhozápadu prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Do rána sa ochladí na 2 až -3 stupne, na Zemplíne bude o čosi teplejšie. Cez deň bude oblačno až zamračené, ojedinele môže mrholiť. Vo vyšších, ojedinele aj v nižších, polohách, bude zmenšená oblačnosť, lokálne aj hmla. Meteorológovia vzhľadom na ročnú dobu avizujú veľmi teplý deň.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9, v južnej polovici západného Slovenska na 9 až 14 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo 4 st. Spočiatku bude fúkať slabý, postupne juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). V Banskobystrickom kraji zavládne bezvetrie alebo bude len pofukovať.

Utorok

Po zadnej strane tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou k nám zosilnie prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu.

Rátajte s jasným až polooblačným počasím. V nižších polohách bude miestami hmlisto alebo zamračené a ojedinele môže mrholiť. Taktiež bude na danú dobu veľmi teplo.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 6 až 1, na západe miestami na okolo 8 stupňov. Počas dňa sa oteplí na 6 až 11, na západe a juhu na 11 až 16 stupňov. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor rýchlosťou do 6 m/s (20 km/h), na západe a severe miestami rýchlosťou okolo 8 m/s (30 km/h) a tu v nárazoch okolo 14 m/s (50 km/h). Na hrebeňoch hôr bude zúriť prudký vietor až silná víchrica.

SHMÚ preto vydal výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách. Trvá od 12:00 do 02:00 nasledujúceho dňa. Varovanie sa dotýka okresov Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad, v ktorých sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť až 150 km/h.

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha prvého stupňa pred tým istým javom sa týka aj regiónov Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. V menovaných lokalitách sa od 08:00 do 08:00 nasledujúceho dňa očakáva vietor, ktorý v nárazoch udrie silou až 110 až 135 km/h.

Streda

Vo veľmi teplom, pôvodom tropickom vzduchu bude do našej oblasti od juhovýchodu naďalej zasahovať okraj tlakovej výše.

Bude oblačno až zamračené, ojedinele hmlisto, len výnimočne sa objaví mrholenie. Na horách a miestami aj v nižších polohách bude zmenšená oblačnosť. Vzhľadom na ročnú dobu bude naďalej veľmi teplo.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 1, na západe miestami na okolo 8 stupňov. V priebehu dňa sa teplota vyšplhá na 10 až 15, pri nízkej oblačnosti alebo hmle miestami na okolo 7 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na horách sa spočiatku vyskytne prudký vietor až víchrica.

Štvrtok

Oblasť vyššieho tlaku vzduchu, zasahujúca do našej oblasti od juhovýchodu, bude slabnúť. Súčasne sa nad západnou Európou bude prehlbovať tlaková níž.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Počasie sa veľmi nezmení ani v druhej polovici týždňa. Bude oblačno až zamračené, lokálne hmlisto. Miestami prechodne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele môže mrholiť, no na december bude teplo. Do rána sa ochladí na 8 až 2 st., počas dňa sa oteplí na 8 až 14 stupňov.

Piatok

Nad západnou Európou sa bude nachádzať rozsiahla tlaková níž a po jej okraji k nám bude od juhozápadu prúdiť teplý morský vzduch.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

A v posledný pracovný deň v týždni bude oblačno až zamračené, hmlisto. Postupne miestami môže mrholiť alebo pršať. Vzhľadom na ročnú dobu naďalej veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 7 až 1 st., cez deň sa teplota vyšplhá na 7 až 13 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu