Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zásah v Prešove bol profesionálne zvládnutý: Galko tvrdí, že Saková by mala odstúpiť

Hasiči pri zásahu na mieste výbuchu v Prešove. Zobraziť galériu (4)
Hasiči pri zásahu na mieste výbuchu v Prešove. (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Zásah v bytovom dome v Prešove, ktorý zničil výbuch plynu, bol bezprecedentný a veľmi zložitý, keďže explózia okamžite zničila všetky možné zásahové cesty. Uviedol to dnes pre médiá prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Nereča. Dodal, že doteraz sa na Slovensku nič podobné nestalo, zásah však hodnotil ako profesionálne zvládnutý.

Podľa Nereču výbuch už prvých sekundách zničil všetky prirodzené zásahové koridory ako napríklad schodisko. Prví hasiči boli podľa Nereču na mieste do piatich minút od nahlásenia udalosti.Podľa veliteľa zásahu Petra Bartoša po príchode na miesto prekážali hasičskej technike nielen zaparkované autá, ale aj viac ako trojtonové kusy betónu. Po vstupe do budovy hasiči zistili, že vstup na schodisko je zatarasený sutinami. Z budovy navyše naďalej padali trosky.

Osoby v budove registrovali hasiči do desiateho poschodia, vyššie poschodia boli už v plameňoch. Pri zásahu podľa Bartoša nasadili aj plošinu, ktorá má za ideálnych okolností dosah 42 metrov. Bolo ju však možné nasadiť len z jednej strany budovy. „Technika je špičková,“ tvrdil Bartoš s tým, že problémom boli podmienky nasadenia ako nedostatok miesta alebo zlý podklad. Používanie výškových rebríkov tiež podľa hasičov komplikoval napríklad mrznúci dážď a hmla.

Zásah v Prešove bol tým najťažším 

Ľudí z prvého a druhého poschodia evakuovali pomocou štandardných rebríkov, na vyššie poschodia sa následne dostali cez výťahovú šachtu, keďže schodisko bolo úplne zničené. Ľudí z vyšších poschodí evakuovali napríklad prostredníctvom spúšťacích košov. „Celkovo sme evakuovali 39 ľudí,“ povedal Bartoš s tým, že následne ešte budovu prezreli horskí záchranári. „Celý zásah bol odkomunikovaný s dvoma statikmi,“ uviedol. Nasadenie vrtuľníka podľa hasičov nebolo možné. Dôvodom bolo napríklad to, že vietor z rotora by mohol rozdúchavať ohne, prípadne spôsobiť pády ďalších kusov betónu alebo železa. „Pre mňa to bol najťažší zásah, aký som kedy mal,“ zdôraznil Bartoš.

Sedem potvrdených obetí si vyžiadal piatkový výbuch plynu na Mukačevskej ulici v Prešove. Na likvidácii požiaru a evakuácii obyvateľov sa podieľalo 117 hasičov a 50 kusov techniky. Hasičom pri zásahu pomáhali aj záchranári, policajti, vojaci alebo horskí záchranári.

Zásah v Prešove bol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Ľudia by nemali z kilometra hodnotiť, tvrdí poslanec Baška 

O zásahu v Prešove komunikovali na rokovaní aj členovia brannobezpečnostného parlamentného výboru, ktorí celú situáciu okomentovali. Ľubomír Galko (nezaradený) a Jaroslav Baška (Smer-SD) sa zhodli na tom, že hasiči počas piatkového (6. 12.) zásahu v Prešove na Mukačevskej ulici robili všetko, čo mohli, aby zvládli situáciu okolo horiacej bytovky. Uviedli to v utorok po rokovaní výboru.

"Informácie, ktoré nám poskytla ministerka vnútra, svedčia o tom, že hasiči sú profesionáli. Sú to ľudia, ktorí zasahovali a urobili v možných či nemožných podmienkach maximum pre to, aby zachránili ďalších ľudí. Bolo nám vysvetlené, akou technikou sa zasahovalo, koľko hasičov zasahovalo. Bolo ich 86," komentoval Baška. Vyjadril ľútosť nad tým, akým spôsobom sa na sociálnych sieťach a v niektorých médiách znevažuje práca a tento zásah zo strany profesionálnych hasičov. "Nemôže niekto z kilometra hodnotiť, ako má ten hasič zasahovať, aká technika mala byť použitá," doplnil.

Zásah v Prešove bol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hasiči Košice)

Avizoval, že možno zvolajú ešte počas tohto týždňa jeden výjazdový výbor priamo do Prešova. Na ňom by sa mali členovia výboru stretnúť priamo so zasahujúcimi hasičmi, s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), s prezidentom Hasičského a záchranného zboru SR Pavlom Nerečom. Týmto spôsobom chcú vyjadriť spolupatričnosť so všetkými zasahujúcimi hasičmi.

Saková by mala podľa Galka odstúpiť 

Poslanec Galko si myslí, že práve ministerka Saková by mala prevziať politickú zodpovednosť za situáciu okolo požiaru a odstúpiť. "Zaoberáme sa občianskymi preukazmi a všelijakými nezmyslami, ale dva alebo tri roky nie sme schopní zaobstarať hasičom vrtuľníky. Potom nech za to ministerka Saková prevezme politickú zodpovednosť a nech odstúpi," komentoval. Podľa slov nezaradeného poslanca je "neuveriteľné", že sa objavili podozrenia, že možno niektorí nemuseli zomrieť, keby nechýbala potrebná technika.

"Neútočme na hasičov. Ja si tiež myslím, že hasiči robili, čo mohli. Ale pýtajme sa na tú techniku. Vôbec mi nebolo vysvetlené, prečo majú hasiči vyradené nafukovacie vaky alebo vankúše, keď inde sa to používa. Nebolo mi vysvetlené, prečo vrtuľníky majú vzlietnuť z Bratislavy a prečo majú hasiči len jeden pojazdný vrtuľník. Bolo mi povedané, že novinári a všelikto tu už dva roky blokujú verejné obstarávanie," dodal s dôvetkom, že výbor bol "úplne nezmyselný".

Zásah v Prešove bol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Viac o téme: VýbuchHasičiZásahBytovkaPrešovZáchranné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu