Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dráma v bratislavskom hoteli! VIDEO Farmári prerušili tlačovku, krik a bitka s políciou!

Farmárov musela polícia z hotela vyviesť Zobraziť galériu (4)
Farmárov musela polícia z hotela vyviesť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia pred začiatkom tlačovej konferencie, ktorá sa dnes odohrávala v bratislavskom hoteli Crowne Plaza a týkala sa jedného z členov novovznikajúcej strany Máme toho dosť! Františka Oravca, sa pomerne vyostrila. Ešte pred samotným otvorením konferencie totiž zasahovala polícia a napätie v miestnosti by sa dalo doslova krájať.

Konferenciu v hoteli organizovali zástupcovia spoločnosti ESIN. Venovať sa mali práve spomínanému Oravcovi, ktorý podľa ich tvrdení nie je obeťou "poľnohospodárskej mafie", ale je to vraj naopak. "Sám využíval korupčné správanie, podvody, kontakty v NAKA, súdnictve ale aj podsvetí a v jeho prospech páchali ľudia násilnú trestnú činnosť. Za necelé 4 roky sa mu podarilo na úkor štátneho rozpočtu a rozpočtu Európskej únie na rôznych dotáciách získať zhruba 10 miliónov eur," stálo v pozvánke na tlačový brífing.

VIDEO Situácia, ktorá nastala na tlačovej konferencii v hoteli:

Nespokojných farmárov musela z hotela vyviesť polícia!

Prípadom sa už zaoberá polícia

Incident, ktorý sa dnes v hoteli stal už rieši polícia, o čom informovala na sociálnej sieti. "Na mieste sa nachádzali viaceré osoby, ktoré aj napriek nesúhlasu organizátora narúšali svojím hlučným správaním priebeh samotnej konferencie a na výzvy organizátora nereagovali. Policajti na mieste v súlade so zákonom tieto osoby vyzvali aby upustili od svojho konania, avšak ani na opakované výzvy osoby nereagovali. Policajti využili zákonné oprávnenie a nakoľko osoby so zasahujúcimi policajtmi nespolupracovali, na opakované výzvy nereagovali a zároveň kládli pasívny odpor, za použitia donucovacích prostriedkov ich obmedzili na osobnej slobode," píše sa v stanovisku.

Dráma v bratislavskom hoteli!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Polícia dokonca zadržala štyroch mužov. "Na osobnej slobode boli obmedzení celkovo štyria muži, z toho traja z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci, a jeden muž z dôvodu podania vysvetlenia," uzavreli štátne orgány.

Príchod farmárov na tlačovku a bitka

Situácia sa ale okamžite zvrhla. Na mieste sa totiž objavili aj samotní predstavitelia hnutia Máme toho dosť!. S transparentmi v ruke sa na odpor postavili samotní František Oravec a Patrik Magdoško. Najskôr sa konfrontácia s organizátormi konferencie začala po ústnej rovine. "Je neprípustné, aby bol takto implementovaný zákon, ktorý tieto finančné skupiny idú robiť!" kričal Magdoško, ktorý kritizoval obsah tlačovej konferencie spoločnosti ESIN. Medzičasom na miesto už dorazili štátne policajné zložky.

Dvojicu musela vyviesť polícia za asistencie bezpečnostnej služby
Zobraziť galériu (4)
Dvojicu musela vyviesť polícia za asistencie bezpečnostnej služby  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V nasledujúcich sekundách sa dvojicu mužov pokúšali najskôr dobrovoľne vyviesť z miestnosti. Po chvíli dobiedzania museli použiť tvrdú silu a mužov vyviedli proti svojej vôli. Oravec napokon rezignoval a vykríkol, že pôjde von dobrovoľne. Mužov museli pod tlakom vyviesť dokonca v putách.

Konferencia o miliónových eurofondoch

Spoločnosť ESIN kritizuje Oravca kvôli údajnému angažovaniu sa na poškodení finančných prostriedkov Európskych spoločenstiev. Na tomto skutku sa mal podieľať s istým Marcelom Horváthom. "František Oravec v roku 2009 poveril Kamilu Csupkovú s tým, aby za účelom spoločného podnikania súvisiaceho s výstavbou a prevádzkovaním malej vodnej elektrárne kúpila spoločnosť Dbrana export - import, s.r.o.," píše sa v propagačnom videu spoločnosti ESIN, ktoré dopĺňa zvuková nahrávka z mobilu spomínaného Marcela Horvátha, na ktorej má Oravec tvrdiť, že "Žigovmu človeku zaplatili necelých 400-tisíc", aby "neoficiálne vybavil dotáciu". V dotácii malo ísť o sumu dva a pol milióna eur. Ministerstvo hospodárstva malo dotáciu schváliť 18. apríla 2011.

Marcel Horváth je totiž príbuzným Františka Oravca a momentálne má na krku obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v štádiu prípravy, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v štádiu pokusu a prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Košičan Horváth čelí obvineniu, že od júla 2017 mal na základe objednávky pripravovať minimálne v dvoch prípadoch použiť nástražný výbušný systém.

Situácia sa nezaobišla bez kriku a násilia
Zobraziť galériu (4)
Situácia sa nezaobišla bez kriku a násilia  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Oravec nevidí zmysel v spájaní jeho osoby s Horváthom

"Keby ja som mal niečo spoločné s nástražnými výbušnými systémami za dva roky by som bol dávno vo väzbe!" kričal na dnešnej tlačovke ESIN-u Oravec. "Každým pádom sa chcú spojiť tieto dve osoby do jednej (František Oravec, Marcel Horváth pozn. red.), aby sa vo verejnej mienke vytvoril dojem, že ide o monštrum podobného rozhrania!" kritizoval nahlas tlačovú konferenciu aj Magdoško, ktorý sa zároveň pýtal, ako môže niekto zodpovedať za skutky niekoho iného z rodinných príslušníkov. Krátko po tom dvojicu polícia za asistencie bezpečnostnej služby vyviedla z priestorov tlačovej konferencie.

"Aktivity Františka Oravca a ním založenej skupiny mali byť zamerané, na protiprávne čerpanie podpôr z Pôdohospodárskej platobnej agentúry a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Vďaka nim František Oravec a jeho skupina získala v priebehu 4 rokov najmenej 9,7 miliónov eur," píše sa v sprievodnej tlačovej správe ESIN-u.

Viac o téme: BitkaFrantišek OravecPatrik MagdoškoMáme toho dosť!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu