Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nadnormálne teplé novembrové počasie na Slovensku: Úhrny zrážok prekračujú rekordy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nadnormálne teplé novembrové počasie na Slovensku potvrdil aj predchádzajúci týždeň. "Súčasne sa vyskytujú často atmosférické zrážky, pričom opakovane boli, v určitých dňoch a v niektorých regiónoch Slovenska, veľmi výdatné," informuje o situácii v období od 18. do 24. novembra 2019 Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Meteorológovia poukazujú na to, že v zrážkovo najexponovanejších oblastiach Slovenska bola v predchádzajúcom týždni aj meteorologická stanica Telgárt, kde napršalo v uplynulom týždni 45 mm zrážok. "V doterajšom priebehu novembra tam zaznamenali 239 mm zrážok, čo už teraz znamená rekordne vysoký mesačný úhrn zrážok pre posledný jesenný mesiac od začiatkov meraní v roku 1951," uviedli. Dodali, že doterajší rekordný úhrn, nameraný v roku 1962, bol 203 mm.

Druhý najvyšší úhrn zrážok od roku 1951 zatiaľ zaznamenávajú v Poprade (103 mm), viac napršalo v meste pod Tatrami len v novembri roku 1962, a to 135 mm. "Atmosférické zrážky boli v doterajšom priebehu novembra 2019 najvýdatnejšie na svahoch Nízkych Tatier, v Jasnej pod Chopkom, priebežne do 24. novembra zaregistrovali viac ako 450 mm zrážok," informoval SHMÚ.

Viac o téme: NovemberJeseňPočasieŠtatistikySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu