Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčší presun poistencov v histórii zdravotníctva: Štátna poisťovňa priznala rekordný prepad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Výsledky tohtoročného prepoisťovania podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) odzrkadľujú nahromadené problémy v zdravotníctve. Tie sa podľa štátnej poisťovne pravidelne v čase vrcholiaceho prepoisťovania podpisujú pod vyostrovanie napätia medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami. Informovala o tom Slávka Gáborová z referátu komunikácie VšZP.

Tohtoročnú prepoisťovaciu kampaň navyše podľa poisťovne významne ovplyvnila ekonomika, ktorá nerástla očakávaným tempom. Nízke platby za poistencov štátu a parlamentom schválená legislatíva v podobe sociálnych balíčkov a rekreačných poukazov podľa VšZP ešte viac zvýšili finančné nároky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Uspokojiť ich mali zdravotné poisťovne, čo však bez dofinancovania nebolo možné," uvádza sa v stanovisku štátnej poisťovne.

Najväčší presun poistencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náročné rokovania

Ako uviedla VšZP, výsledky prepoisťovania poznačili najmä mimoriadne náročné rokovania so Zväzom ambulantných poskytovateľov, s Medirexom a Asociáciou nemocníc Slovenska, v ktorých najsilnejšie zarezonovala potreba dofinancovania celého rezortu. Schválenie dofinancovania sa však uskutočnilo až po skončení prepoisťovacej kampane. "Poistenci teda museli urobiť zásadné rozhodnutie oveľa skôr, ako mohli oceniť dobrý výsledok a zásluhu VšZP na uvoľnení dodatočných 90 mil. eur pre celý sektor na zlepšenie zdravotnej starostlivosti," odôvodnila výrazný odlev poistencov z VšZP jej generálna riaditeľka Ľubica Hlinková. Značná časť verejnosti si podľa nej problémy slovenského zdravotníctva stotožnila so značkou VšZP.

Najväčší presun poistencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

VšZP sa nepáčia pravidlá súťaže o priazeň poistencov

VšZP je znepokojená aj medializovanými správami o možných nekalých praktikách pri ovplyvňovaní poistencov, na ktoré sama priebežne upozorňovala Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Ak sa preukáže ich pravdivosť, mali by byť prijaté opatrenia na sprísnenie pravidiel súťaže o priazeň poistencov," konštatovala Ľubica Hlinková. VšZP začne podľa nej hĺbkovo analyzovať oficiálne výsledky tohtoročnej prepoisťovacej kampane v záujme stabilizácie svojho poistného kmeňa. Generálna riaditeľka VšZP dodala, že nepôjde o cieľ na jeden rok, ale o zásadné rozhodnutia s presahom na dlhšie časové obdobie.

Štátna poisťovňa však zostáva aj po 1. januári 2020 lídrom v zdravotnom poistení. "Svojim poistencom garantuje bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť pri zodpovednom hospodárení so zverenými prostriedkami. VšZP ďakuje za vernosť a priazeň všetkým, ktorí sa rozhodli zostať," píše sa v stanovisku. V súčasnosti je VšZP ekonomicky zdravá a na konci roka 2019 má dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. "Máme teda vytvorené podmienky na to, aby sme mohli ďalej tlačiť na kvalitu poskytovaných služieb, ktorú vo vzťahu k poistencom považujeme za kľúčovú," uzavrela generálna riaditeľka VšZP.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Zdravotnú poisťovňu od budúceho roka zmení vyše 242-tisíc ľudí. Všeobecná zdravotná poisťovňa od 1. januára 2020 príde o vyše 145-tisíc poistencov, naopak zdravotná poisťovňa Dôvera získa vyše 68-tisíc poistencov a Union zdravotnej poisťovni pribudne takmer 77-tisíc poistencov. Z celkového počtu takmer 5,2 mil. poistencov využilo možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu takmer 247-tisíc poistencov, pričom minulý rok ich bolo takmer 140-tisíc. Takmer 6-tisíc prihlášok úrad neakceptoval. Informoval o tom v piatok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Súkromné poisťovne hodnotia výsledky prepoisťovacej kampane pozitívne

Obe súkromné zdravotné poisťovne (ZP) Dôvera a Union hodnotia výsledky tohtoročnej prepoisťovacej kampane pozitívne. Uviedli to v reakcii na údaje, ktoré zverejnil v piatok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Zmeniť ZP sa počas tohtoročnej prepoisťovacej kampane rozhodlo 246.945 Slovákov.

Najväčší presun poistencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Najviac nových poistencov získala súkromná ZP Union. Podľa odhadu ÚDZS by mala v novom roku mať 572.693 poistencov, čo predstavuje 15,48-percentný prírastok voči kmeňu ZP. "Výsledky prepoisťovania hodnotíme veľmi pozitívne, keďže sme zaznamenali rekordný nárast počtu poistencov. Nielen naša najširšia ponuka benefitov, ale aj kvalitné služby a prístup k poistencom prispel k tomu, že sme k 30. septembru prijali skoro 120.000 prihlášok od poistencov iných zdravotných poisťovní," komentoval jej hovorca Matej Neumann. Celkový počet poistencov Union tak od nového roka prvýkrát v histórii presiahne hranicu pol milióna poistencov.

Spokojná je aj Dôvera

Uplynulú prepoisťovaciu kampaň hodnotí pozitívne aj ZP Dôvera. Ostáva tak najsilnejšou súkromnou ZP s odhadovaným počtom poistencov k novému roku 1.609.734, čo predstavuje 31,18 percenta poistného kmeňa.

Dôvera
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Po celý rok sme pracovali na tom, aby sme prilákali nových poistencov a našich existujúcich utvrdili v rozhodnutí zostať v Dôvere. Za uplynulé prepoisťovacie obdobie evidujeme viac ako 120.000 zmenových prihlášok do Dôvery. Veľmi náš teší, že toľkí poistenci si vybrali práve Dôveru a my urobíme všetko preto, aby boli s našimi službami spokojní," zhodnotil PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Poistenec, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť zamestnávateľovi zmenu zdravotnej poisťovne do ôsmich dní odo dňa zmeny, teda do 8. januára 2020. Ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný uvedené skutočnosti oznámiť každému zamestnávateľovi. Preukaz svojej pôvodnej zdravotnej poisťovne poistenci nie sú povinní vracať.

Viac o téme: PrepadPoistenciSlovenskoVšeobecná zdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu