Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Daňo vraj bojuje proti korupcii: Zakladá jednu firmu za druhou, štátu dlhuje vyše 800 - tisíc

Martin Daňo
Martin Daňo (Zdroj: archív Martin Daňo)

BRATISLAVA - Neuspešný kandidát na prezidenta a youtuber Martin Daňo dlží štátu vyše 800-tisíc eur. Upozornila na to Transparency International Slovensko. Dlhy pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie.

Podľa Transparency sa dlhy Daňových firiem voči daniarom, sociálnej a zdravotným poisťovniam k polovici novembra vyšplhali nad 826 tisíc eur. Na otázky k jeho podnikaniu Daňo odmietol Transparency odpovedať, kým sa neospravedlní za predchádzajúcu recenziu jeho práce.

Uvedené dlhy považuje Daňo za neoprávnené. „Sú dôsledkom účelového postupu štátnych ogránov a je ich potrebne vnímať ako formu zastrašovania voči mojej osobe. Vzhľadom na skutočnosti, že s advokátmi podnikám právne kroky aby som túto skutočnosť preukázal, tak do rozhodnutia príslušných orgánov nepovažujem tieto údajne nedoplatky za neoprávnené,“ uviedol eśte v marci na otázku, aký je štandardný a zákonný postup splatenia dlhov.

Agresívny youtuber a neúspešný kandidát na prezidenta: Daňov SMER ako likvidátor mafiánskej firmy

Okrem iného však Daňo v štyroch prípadoch obchodných sporov čelí aj exekúciám za tisíce eur. "Daňo porušuje zákon aj tým, že na rozdiel od drvivej väčšiny podnikateľov skrýva účtovné závierky svojich firiem. Závierky zasielané firmami štát zverejňuje na internete a každému tak umožňujú lepšiu kontrolu správania sa podnikateľov. Nie je jasné, aké činnosti viaceré Daňove firmy vykonávajú - väčšina z nich nemá funkčnú webstránku," píše Transparency.

Likvidátor v mafiánskej firme

Daňova spoločnosť SMER spol. s.r.o. je uvedená ako likvidátor firmy ERPA spol. s r.o.. V nej do roku 1998 figurovali mafiánski bratia Diničovci Eduard a Róbert. Bossom bol Eduard, ktorý v časoch, keď robil vyhadzovača v jednom bratislavskom podniku, vybíjal si agresivitu na hosťoch.

Diničovci vlastnili nehnuteľnosti po Bratislave v hodnote niekoľko desiatok miliónov korún. Neskôr sa dostali do sporu so sýkorovcami, ktorých nový boss si chcel upevniť pozíciu v podsvetí. Keďže jediný jeho konkurent bol Eduard Dinič, rozhodol sa ho zavraždiť.

Kráľ firiem

Daňo figuruje vo viacerých firmách, v ktorých má uvedenú francúzsku adresu. Pobyt v Paríži má od roku 2003. Neúspešný kandidát na prezidenta však pôsobí na Slovensku. Jedna z firiem, v ktorej Daňo pôsobí ako konateľ, sa volá SMER spol. s r. o.. Spoločnosť bola založená v roku 2008 a jedným zo spoločníkov je SYSOON SARL, ktorej konateľom je rovnako Martin Daňo.

V SYSOON SARL je spoločníkom firma E.V.I.A.N. spol. s r. o., v ktorej je konateľom opäť Martin Daňo, avšak už nie jediným. Daňo okrem toho založil portál Ginn a na kanáli Youtube vysiela reláciu, v ktorej sa napríklad Lucii Nicholsonovej vyhrážal roxorovou tyčou alebo robil "Prvý povražedný rozhovor s Marianom Kočnerom".

Viac o téme: PeniazeVoľbyPrezidentDaneNedoplatokYoutuberMartin Daňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu