Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiér odmieta kritiku NAKA za obvinenie politika opozície: Chce zvolať mimoriadnu bezpečnostnú radu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k obvineniu Jaroslava Naďa. Odmieta akékoľvek účelové spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní. Podľa jeho slov sa uistil, že polícia koná v súlade so zákonom.

Premiér sa vyjadril k včerajším medializovaným informáciám. Polícia na sociálnej sieti zverejnila, že NAKA obvinila politika OĽaNO Jaroslava Naďa z vynášania utajovaných skutočností. Naďovi zabavili mobilný telefón. Líder OĽaNO to považuje za pomstu. 

NAŽIVO Naď sa vyjadruje k obvineniu NAKA

Aktualizované 16:22 Naď potvrdil, že jeho právnikom je Daniel Lipšic.

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

Aktualizované 16:17 Naď bol šokovaný z toho, čo sa dozvedel. „Bojujem proti korupci ako viem. Odhovárali ma, vraveli mi, uvidíš, pomstia sa ti. Ale ja nie. Bojujem za vojakov, aby si nemuseli kupovať kanady, aby sa nerozkrádali stámilióny na pochybné tendre,“ uviedol s tým, že je tŕňom v oku. 

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

Aktualizované 15:49 Premiér chce mimoriadnu bezpečnostnú radu kvôli Naďovi

Premiér Peter Pellegrini chce zvolať na piatok ráno stretnutie s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek, teda vybranými členmi Bezpečnostnej rady SR. Diskutovať majú o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať Naď. Ide podľa neho o viacero oblastí, ktoré vzbudzujú vážne podozrenia.

Zároveň rázne odmieta reakciu Matoviča, ktorý okamžite, keď sa to týka jeho spolupracovníka, obvinil policajný zbor z útoku. „Tiež podotýkam, že ako predseda vlády mám právo oboznamovať sa so spravodajskými informáciami Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby. Na základe zistení som sa rozhodol na piatok ráno zvolať vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady, keďže rozsah aktivít obvineného Jaroslava N. zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenskej republiky,“ uviedol premiér. Dodal, že ďalšie informácie poskytne na tlačovom brífingu po skončení piatkového zasadnutia bezpečnostnej rady.

Pellegrini požiadal o stretnutie s Balciarom

Vzhľadom na medializované informácie o obvinení bývalého dlhoročného zamestnanca Ministerstva obrany SR a súčasného politika OĽaNO Jaroslava Naďa sa dnes predseda vlády SR Peter Pellegrini uistil, že tak ako v minulých podobných prípadoch koná polícia pod dohľadom prokuratúry a v súlade so zákonom. Pellegrini sa má k situácii vyjadriť aj pred rokovaním vlády. 

Predseda vlády SR Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP/Julien Warnand, Pool Photo)

„Polícia Jaroslavovi N. nielen zabavila mobilný telefón, ale aj vzniesla obvinenie zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Preto odmietam akékoľvek účelové spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní len preto, že sa to niekomu práve politicky hodí,“ uviedol Pellegrini. Vzhľadom na povahu celého prípadu požiadal o stretnutie riaditeľa Vojenského spravodajstva generála Jána Balciara, aby sa informoval o povahe a rozsahu protiprávneho konania a jeho možného dosahu na ohrozenie záujmov SR.

Naďovi zabavili mobilný telefón

Vyšetrovateľ NAKA včera Naďa obvinil z trestného činu ohrozovania utajenej skutočnosti. „Podľa vyšetrovateľa mal J. N. žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám. Dôvody tejto jeho aktivity sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," uviedla polícia. 

Premiér odmieta kritiku NAKA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď)

Naďovi zabavili mobilný telefón. Na sociálnej sieti to potvrdil líder OĽaNO Igor Matovič aj samotný Jaroslav Naď. „Ďakujem Vám všetkým za podporu a teda nevolajte mi, nedovoláte sa mne,“ napísal na Facebooku Naď. „Jarovi nevolajte, mohol by zdvihnúť niekto iný,“ napísal Matovič.

Podľa Matoviča ide o pomstu

Matovič neskôr svoje stanovisko doplnil. Podľa neho obvinenie súvisí s majetkovou kauzou riaditeľa Vojenského spravodajstva Ján Balciara. „Obávam sa, že ide o primitívnu pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Balciara, o ktorom Jaro zverejnil závažné informácie, že záhadne vlastní desiatky drahých nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť spôsob ich nadobudnutia. Na takéto podlé útoky a zneužívanie moci sme pred každými voľbami zvyknutí a prichádza práve vo chvíli, kedy sa reálne črtá vytvorenie silnej opozičnej koalície, ktorá môže vyhrať voľby,“ dodal Matovič.

Viac o téme: Peter PellegriniJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu