Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Za slušné Slovensko opäť v uliciach: Stále sme svedkami toho, aký prehnitý je systém

Zhromaždenie Za slušné Slovensko Zobraziť galériu (11)
Zhromaždenie Za slušné Slovensko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Iniciatíva Za slušné Slovensko si dnes zhromaždením pripomenie 30. výročie Nežnej revolúcie. Chce sa tak okrem iného poďakovať predošlej generácii za ich boj za demokraciu počas Nežnej revolúcie. Podujatím zároveň zdôrazní, že za demokratické princípy je potrebné bojovať aj v dnešných časoch. Zhromaždenie odštartuje na bratislavskom Námestí slobody symbolicky o 17:11.

Iniciatíva uviedla, že ľudia v Novembri 1989 túžili žiť v krajine, kde politici, sudcovia a polícia neslúžia jednej strane, ale všetkým občanom. „Dnes sme svedkami pribúdajúcich dôkazov toho, aký prehnitý systém sa na Slovensku roky budoval. Vládli tu politici, ktorí sa správali podľa hesla ‚vyhraj voľby a môžeš všetko'. Bohužiaľ, nezostalo ‚iba' pri spreneverených miliónoch alebo falošných tituloch,“ uviedla iniciatíva a poukázala na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018.

NAŽIVO zo zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko

Náš ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami.

19:04 Zaznela hymna, zhromaždenie sa oficiálne skončilo. 

19:00 Organizátori Za slušné Slovensko na záver vyzvali politikov, aby zahodili egá a začali sa správať zodpovedne. „Nesklamte nádej, ktorá sa na Slovensku za posledné mesiace vytvorila,“ povedala Karolína Farská. Eva Lavríková dodala, že aj teraz sa organizátori Za slušné Slovensko vyberú po Slovensku a budú diskutovať s ľuďmi.

18:57 Mistrík vyzval, aby sa ľudia na znak solidarity opäť chytili za ruky a vytvorili živú reťaz. O pár minút zaznie slovenská hymna. 

18:52 Posledným rečníkom je Robert Mistrík. 

18:51 „Neprestávajme, pokračujeme… postavme sa všetkej tej špine a kauzám, ktoré sa na nás valia každý deň. Slovensko si zaslúži viac, než len hýčkanie a opateru,“ povedala Svarinská. 

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:45 Na pódiu za hercov rozpráva Kristína Svarinská a Ľuboš Kostolný. 

18:28 Sľúbili sme si lásku zaspievala Jana Orlická. 

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:13 Člen súdnej rady Pavol Žilinčík sa zamýšľa nad tým, aké ťažké to majú ľudia, ktorí poukážu na korupciu či nekalé správanie sa. Často sú totiž podľa neho spoločnosťou či kolegami považovaní za čudákov, povedal na zhromaždení. 

18:10 Zaznie legendárna pieseň Nežnej revolúcie Sľúbili sme si lásku. Ľudia pri tom štrngajú kľúčami.

17:56 Na pódiu vystúpili Veronika Cifrová Ostrihoňová s manželom Sajfom a novinári. Šéfredaktor Denníka N číta časti z Kočnerovej komunikácie z Threemy. Z davu sa ozýva hlasné "fuj" a piskot. „Zlodeji sú to!“ kričia ľudia. 

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:42 „Jediný spôsob ako bojovať proti jednej nespravodlivosti, je bojovať proti každej nespravodlivosti na každej úrovni,“ uviedol. 

17:41 Na zhromaždení Za slušné Slovensko vystúpil holandský novinár a spisovateľ Chris Keulemans. Spomínal na to, ako vo svojom byte v Holandsku prežíval 17. november. „Ďakujem vám, že ste nám v Amsterdame, Berlíne, Londýne, Bruseli a Paríži ukázali, že generácia ľudí narodených po roku 89 objavila alternatívu k populizmu, nenávistným prejavom, korupcii a násilnému patriarchátu,“ povedal. 

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:23 Na pódiu vystupujú organizátorky zhromaždenia. Privítali svoch študentov, ktorí sa zúčastnili pochodu v roku 1989 - Zuzana Mistríková a Filip Bagač. Na pódium prišli aj s ďalšími kolegami. Dav im tlieska. 

17:20 „Nesmieme rezignovať na to, aby sme od politikov, sudcov a prokurátorov žiadali, aby urobili zo Slovensko lepšiu krajinu,“ povedali na úvod organizátori protestov s tým, že občianska spoločnosť má v tomto boji nezameniteľnú úlohu.

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:18 Na gitare hrá a spieva bratislavský primátor Matúš Vallo.

17:11 Zhromaždenie oficiálne začalo v symbolickom čase. Na pódiu spieva kapela Para. Spievajú pieseň Našou krajinou. 

17:00 Krátko pred piatou sa na Námestí Slobody začali zhromažďovať prví účastníci. 

VIDEO Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vystúpia aj pamätníci novembra '89

Na námestí sa zhromaždeným prihovoria za osobnosti známe z Novembra ’89 Peter Zajac a Martin Bútora a za vtedajších študentov Zuzana Mistríková a Filip Vagač. O európskom rozmere udalostí prehovorí holandský spisovateľ a novinár Chris Keulemans, za novinárov sa prihovoria Beáta Balogová a Matúš Kostolný. Za spojené občianske iniciatívy tentokrát prehovorí iniciatíva Dobrý úradník, menovite Naďa Kurilová a Veronika Ferčíková. V mene mladých rodín na pódiu vystúpia Matej Sajfa Cifra s manželkou Veronikou Ostrihoňovou Cifrovou. Ďalej prehovoria Pavol Žilinčík, Zuzana Hlávková a herci. O hudobnú časť programu sa postará Jana Orlická a skupina Para.

Revolučné udalosti novembra 1989, počas ktorých sa zrútil komunistický režim, naštartovali študenti, ktorých od začiatku výrazne podporovali práve umelci. V Bratislave sa pred 30 rokmi podvečer 16. novembra 1989 zhromaždili pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva a pred ministerstvom školstva hovorili o potrebe demokratizácie školstva. Veľkú demonštráciu pripomínajúcu 50. výročie zatvorenia českých vysokých škôl nacistami pripravili 17. novembra 1989 študenti v Prahe. Jej brutálne potlačenie na Národnej triede vyvolalo medzinárodné rozhorčenie a vyburcovalo českú a slovenskú spoločnosť.

Do štrajku na vysokých školách v Československu vstúpili aj herci všetkých divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Začali sa formovať občianske hnutia a združenia, v Česku vzniklo Občianske fórum a na Slovensku Verejnosť proti násiliu, ktoré boli prvé roky po páde komunizmu aj vládnymi stranami. Po páde komunistického režimu sa prvé slobodné parlamentné voľby konali v júni 1990.

Viac o téme: ZhromaždenieNežná revolúciaDeň boja za slobodu a demokraciuZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu