Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Za slušné Slovensko opäť vyjde do ulíc: Zhromaždenie k výročiu Nežnej revolúcie sa blíži

Iniciatíva Za slušné Slovensko
Iniciatíva Za slušné Slovensko (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA – Na bratislavskom Námestí slobody sa v nedeľu 17. novembra uskutoční zhromaždenie s názvom 30 rokov pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie. Organizuje ho iniciatíva Za slušné Slovensko. Ako uviedla Eva Lavríková z iniciatívy, podujatie sa začne symbolicky o 17:11. Cieľom akcie je poďakovanie rodičom za ich boj za demokratické princípy počas Nežnej revolúcie. Podujatím by tiež chceli zdôrazniť, že za demokratické princípy musíme bojovať aj v dnešných časoch.

Ako pri predchádzajúcich udalostiach organizovaných iniciatívou vystúpi na námestí niekoľko známych osobností so svojimi prejavmi. „Za osobnosti ’89 vystúpi Peter Zajac a Martin Bútora, za vtedajších študentov Zuzana Mistríková a Filip Vagač. O európskom rozmere udalostí prehovorí Chris Keulemans, za novinárov sa prihovoria Beáta Balogová a Matúš Kostolný. Za spojené občianske iniciatívy tentokrát prehovorí iniciatíva Dobrý úradník, menovite Naďa Kurilová a Veronika Ferčíková. V mene mladých rodín na pódiu vystúpia Matej Sajfa Cifra s manželkou Veronikou Ostrihoňovou Cifrovou. Ďalej Pavol Žilinčík, Zuzana Hlávková, herci a ďalší. O hudobnú časť programu sa postará Jana Orlická a skupina Para,“ uviedla Lavríková.

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa stala známou po tom, ako začala organizovať protestné zhromaždenia po celom Slovensku. Na najväčšie z nich vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí. Stalo sa tak po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Iniciatíva naposledy organizovala protesty v októbri tohto roka v súvislosti s únikom nahrávky zo známej kauzy Gorila.

Nežná revolúcia je názov pre nekrvavé udalosti, ktoré prebiehali od 16. novembra do 29. decembra 1989. Iniciátormi boli študenti, ku ktorým sa pridali najprv herci a divadelníci a postupne ostatné skupiny obyvateľstva. Na Slovensku bola vytvorená Verejnosť proti násiliu a v Česku Občianske fórum. Dôsledkom Nežnej revolúcie bolo odstránenie komunistického režimu v Československu.

Viac o téme: Nežná revolúciaZa slušné SlovenskoEva LavríkováPolitické dianie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu