Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava hlása novinku: Mesto bude mať vlastné stádo oviec, jeho prezývka vás dostane do kolien!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA – Mesto Bratislava bude mať vlastné stádo oviec, ktoré využije ako prírodné kosačky. Vytvoriť plánuje systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami, aby tak chránené územia nezarastali náletovými drevinami a nerozširovali sa tu invázne rastliny.

Ako prvé miesto si magistrát vytypoval časť lúčnej plochy Kráľovej hory nad sídliskom Dlhé Diely. "Vyznačili sme to drevenými kolmi. Práve na tomto mieste umiestnime už čoskoro prvé mestské stádo oviec," uviedlo mesto na sociálnej sieti. Prezradilo aj jeho chytľavú prezývku - "PressburgOVCE".

Tradícia ovčiarstva

Kráľova hora je v blízkosti sídliska Dlhé Diely a v susedstve národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. "V chránených územiach, ktoré sú vo vlastníctve hlavného mesta, je nutné každoročne vykonávať pravidelnú a finančne náročnú údržbu. Táto sa v minulosti zanedbávala," tvrdí mesto. Výsledkom podľa bratislavskej samosprávy je, že tieto lokality zarastajú náletovými drevinami, rozširujú sa tu invázne rastliny ako pajaseň žliazkatý či krídlatka japonská a zanikajú prirodzené biotopy, ktoré sa tu po stáročia vyvinuli vďaka pravidelnému spásaniu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Práve k spásaniu týchto pozemkov sa aj na základe odporúčania Štátnej ochrany prírody SR chceme vrátiť. Vytvoríme systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami, ktoré budú spásať pozemky v prenosných oploteniach," spresnilo mesto. Cieľom vytvorenia takéhoto mestského stáda oviec je podľa magistrátu aj priblíženie salašníctva a tradície ovčiarstva verejnosti.

Oplotenie podľa potreby

Zhotovenie a osadenie mobilného oplotenia prejde podľa mesta povoľovacím procesom v úzkej koordinácii so Štátnou ochranou prírody SR, ktorá je o tomto informovaná. "Žiadna z týchto trávnatých plôch nebude trvalo oplotená. Budú sa totiž meniť podľa potreby," podotklo mesto. Pastvu v chránených územiach v Bratislave a okolí už niekoľko rokov realizuje pomocou domácich druhov zvierat aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie.

Ide o lokality ako areál hradu Devín, svahy Devínskej Kobyly, okolie ostrova Kopáč či Národná prírodná rezervácia Šúr. "Pastva eliminuje rozšírenie inváznych rastlín, pomáha klíčeniu vzácnych bylín, obnovuje prirodzený charakter trávnatých porastov. Pravidelným kosením zabezpečujeme, aby lúky boli zase lúkami – plné vzácnych druhov kvetov a živočíchov," píše na svojom webe BROZ.

Viac o téme: KosačkaOvceChránené územiaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu