Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Alarmujúci stav v lekárňach: Chrípková sezóna na obzore a desivá nedostupnosť vakcín

Očkovanie sa tento rok môže skomplikovať Zobraziť galériu (4)
Očkovanie sa tento rok môže skomplikovať (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Leto sa definitívne skončilo a s príchodom jesenných mesiacov sa aj teploty ustálili na podstatne nižších hodnotách, z čoho prirodzene vyplýva riziko mnohých epidémií vrátane tej chrípkovej. Situácia je však vážna a niektoré lekárne podľa našich čitateľov trpia nedostatkom liekov.

Vaše tipy

Konkrétne ide o očkovacie vakcíny, ktoré v ľudskom tele fungujú ako obranný mechanizmus a človek je tak potom odolnejší voči chrípkovým vírusom, čo prirodzene súvisí s chrípkovou sezónou, ktorá sa nezadržateľne blíži. Je však už takmer polovica októbra a od našich čitateľov dostávame podnety, že lekárne sa boria s nedostatkom spomínaných vakcín. V prípade hypotetického prepuknutia chrípkovej epidémie by sa teda mohla situácia poriadne zdramatizovať.

Alarmujúci stav v lekárňach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

K problematike nedostatku týchto vakcín sme najskôr oslovili Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Ten tvrdí, že očkovanie je ideálne práve v týchto dňoch. "Očkovanie proti chrípke je vhodné podstúpiť v októbri alebo v novembri, aby sa zabezpečila tvorba ochranných protilátok proti vírusu chrípky ešte do času jej zvýšenej aktivity, ktorá sa predpokladá v decembri. Dostatočná hladina ochranných protilátok sa v tele vytvorí asi po 10 až 14 dňoch po očkovaní. Vakcína organizmus chráni približne šesť mesiacov," uviedla Daša Račková z komunikačného oddelenia ÚVZ.

Očkovanie s prítomnými príznakmi je kontraproduktívne

Úrad zároveň zdôrazňuje, že pred samotným očkovaním by pacient nemal pociťovať príznaky chrípky a prechladnutia. "V prípade, ak sa dá zaočkovať proti chrípke osoba s príznakmi prechladnutia alebo nádchy, je zrejmé, že toto ochorenie sa u nej rozvinie a teda hrozí, že očkovaná osoba ochorie skôr, než sa v organizme vytvoria ochranné protilátky," upozorňuje úrad a je teda evidentné, že čas pred sezónou ochorenia sa pomaly kráti.

Alarmujúci stav v lekárňach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa stanoviska ministerstva zdravotníctva sa plánuje dovoz ďalších balení vakcín. "MZ SR situáciu preverilo a na základe informácií od držiteľov registrácie zistilo nasledovné: 4-valentná vakcína proti chrípke Influvac Tetra je aktuálne dostupná v lekárňach a držiteľ vzhľadom na zvýšený záujem držiteľ registrácie pripravuje dovoz ďalších balení," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. "Držiteľ registrácie 4-valentnej vakcíny proti chrípke Vaxigrip Tetra nás informoval, že vakcína bude dostupná najneskôr v polovici októbra," pokračuje ministerstvo.

O druhu vakcín nerozhodujeme, tvrdí ministerstvo

Rezort zdravotníctva zároveň dodáva, že nemá právo, rovnako ako žiadna iná inštitúcia, prikázovať ktoré vakcíny sa na Slovensko budú dovážať. O týchto skutočnostiach rozhoduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). "MZ SR komunikuje s výrobcami, aby boli vakcíny dostupné pre slovenských pacientov. Vakcíny proti chrípke nie sú na Slovensku centrálne objednávané. Vakcíny na Slovensko dovážajú výrobcovia v zmysle pravidelne aktualizovaných odporúčaní WHO," uzatvára ministerstvo.

Dostatok vakcín, ktorý je už nedostatočným

Slovenská lekárnická komora (SLK) odmieta, že by bola zodpovedná za nedostatok vakcín. "Výroba a distribúcia očkovacích látok proti chrípke je náročný proces plánovaný mesiace pred samotnou sezónou. Objednávky vakcín realizujú lekárne už v jarných mesiacoch, keď ani zďaleka nie je známe či, v akej výške a akým skupinám pacientov budú vakcíny vôbec hradené z verejného zdravotného poistenia," informovala Adriana Bednárová z SLK.

Zdôrazňujú však, že slovenská zaočkovanosť je dlhodobo pod európskym a svetovým priemerom. "Pri objednávaní vakcín každá lekáreň vychádza z vlastných skúseností z predchádzajúcich rokov a bohužiaľ musíme konštatovať, že väčšina kolegov má skúsenosti s klesajúcim záujmom a nedostatočnou osvetou o potrebe očkovania proti chrípke," myslí si komora a dodáva, že v tomto roku nebola možnosť objednať dostatočné množstvo vakcín v predstihu.

Alarmujúci stav v lekárňach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu SLK tvrdí, že vakcín bolo objednaných dostatok. "Slovenskí lekárnici objednali dostatok vakcín - dostatok v zmysle skúseností z predchádzajúcich rokov. To, že takéto množstvo nepokrýva zvýšené požiadavky v niektorých regiónoch je dôsledkom dlhodobej ignorancie potreby očkovania, narastajúcej sile antivakcinačných kampaní a nedostatočnej osvety," uzatvára lekárnicka komora.

Nie sme sami

Podľa českej televízie Nova nie je situácia u naších západných susedov optimistickejšia. "Aktuálne nemáme žiadnu vakcínu proti chrípke, túto sezónu ešte žiadne nedorazili," povedal pracovník lekárne v meste Děčín David Gregor. Negatívne správy potvrdil aj hovorca siete lekární Dr. Max Michal Petrov. "Vakcína na chrípku nie je, ale máme informáciu, že už boli dovezené do Českej republiky. Odhadujeme, že zhruba do týždňa bude k dispozícii," uvádza hovorca.

Podobne to vyzerá aj podľa slov hovorkyne Českej lekárnickej komory Michaely Bažantovej. "Vakcíny na chrípku v prevažnej väčšine lekární nie sú k dispozícii, tie si ich teda nemôžu pre svojich klientov objednať," dodala Bažantová s tým, že prvé zásielky by sa mali objaviť okolo 15. októbra.

Viac o téme: ChrípkaOčkovanieLekárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu