Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Počas uplynulej sezóny zomrelo v Banskobystrickom kraji na chrípku a SARI sedem ľudí

(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Počas uplynulej chrípkovej sezóny zomrelo v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) na chrípku a ťažké akútne respiračné zlyhania (SARI) sedem ľudí. Nikto z nich nebol očkovaný. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom, čo môže končiť úmrtím," zdôraznila vedúca oddelenia epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Ako uviedla, v chrípkovej sezóne 2018/2019 bol v BBSK laboratórne identifikovaný vírus chrípky u 147 pacientov, z toho v okrese Banská Bystrica 61. Pod desať prípadov sa podpísalo SARI. Prevládal vírus chrípky typu AH1N1. Z uvedených 147 prípadov sedem pacientov vo veku od dvoch do 78 rokov ochoreniu podľahlo.

Podľa Avdičovej počet úmrtí zapríčinených chrípkou nie je presný a je podhodnotený. V mnohých prípadoch aj preto, že sa chrípka neuvádza ako bezprostredná príčina smrti. Často je to skôr sekundárny bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca alebo iné závažné zdravotné následky. Iniciátorom ťažkých komplikácií je však chrípka. Najlepšou cestou ako sa jej vyhnúť, je včasné očkovanie, a to najmä osôb nad 60 rokov, pacientov s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi či imunitnými poruchami. Pre indikované skupiny je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia.

"Organizmus oslabený chrípkou ľahko podlieha tzv. sekundárnym infekciám bakteriálneho pôvodu. Patria k nim zápal pľúc, priedušiek, stredného ucha, centrálneho nervového systému. Komplikácie sa častejšie vyskytujú u veľmi malých detí a u starších ľudí s chronickými chorobami," dodala Avdičová.

Viac o téme: ChrípkaSmrťOčkovanieSARIBanskobystrický kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu