Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učitelia si od nového roka polepšia: Platy sa im zvýšia presne o desať percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Učiteľom sa od januára budúceho roka zvýšia platy. Vláda na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasila návrh nariadenia vlády z dielne ministerstva školstva, podľa ktorého pedagogickým a odborným pracovníkom porastú platové tarify o 10 percent. Nariadenie ministri schvaľovali v nadväznosti na novelizáciu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme aj v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR.

„Cieľom návrhu nariadenia je zvýšiť platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov, ako aj učiteľom vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov o 10 percent s účinnosťou od 1. januára 2020, tak ako bolo dohodnuté v Kolektívnej zmluve,” uvádza materiál, ktorý pripravil rezort školstva.

Ministerstvo tvrdí, že zvýšenie platu pedagógom by nemalo mať vplyv na rozpočet verejnej správy, keďže to už bolo do neho zahrnuté. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým nesúhlasí. Ako povedal pre agentúru SITA hovorca ZMOS Michal Kaliňák, odhadujú, že dopady na výdavkovú časť rozpočtov miest a obcí budú v roku 2019 zhruba dva milióny a v roku 2020 asi sedem miliónov eur.

Viac o téme: VládaPlatyUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu