Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skvelá práva pre turistov: Slováci môžu získať jednovstupové víza do niektorých častí Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Jednovstupové vízum do Petrohradu a Leningradskej oblasti si môžu Slováci vybaviť od utorka. Víza sú bezplatné. Získať ich možno na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré o tom informovalo na webe.

O víza je potrebné požiadať elektronicky, najneskôr štyri dni pred plánovanou cestou, spolu s fotografiou. "Elektronické vízum sa vydáva na obdobie 30 dní s právom pobytu do ôsmich dní od vstupu," vysvetľuje rezort diplomacie.

Vízum platí iba pre konkrétne hraničné ruské priechody, a to pre letisko Pulkovo, námorné priechody Vysock, Boľšoj port Sankt-Peterburg, Passažirskij port Sankt-Peterburg, pozemné priechody Ivangorod, Torfianovka, Brusničnoje, Svetogorsk a pohraničný priechod pre chodcov Ivangorod.

Vstup ani výjazd železničnou dopravou na základe elektronických víz zatiaľ nie je možný z technických príčin. "Občania SR, ktorí získajú elektronické vízum na vstup do Petrohradu a Leningradskej oblasti, majú právo sa zdržiavať iba na ich území. Vstup do ďalších oblastí Ruskej federácie na základe týchto elektronických víz nie je možný," pripomína ministerstvo.

Viac o téme: VízaRuskoSlovenskoMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu