Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Diplomatická vojna kvôli futbalu: FOTO Slováci zažili v Budapešti peklo, vyšetruje aj NAKA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Piskot počas slovenskej hymny či šály s priečiarknutým slovenským znakom rozvírili aj diplomatické vody. Ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo maďarského veľvyslanca a odsúdilo urážlivé protislovenské heslá a hanobenie štátnych symbolov počas pondelkového zápasu futbalových reprezentácií v Budapešti. Slovenská diplomacia vo vyhlásení uviedla, že prejavy národnostnej nevraživosti sú neprijateľné. Po zápase malo prísť aj k ďalším výtržnostiam. Slovenskí fanúšikovia skončili so zlomeným nosom a otrasom mozgu či s prepichnutými gumami.

Slovenský futbalový zväz tento týždeň informoval, že na štadióne značná časť domácich fanúšikov vypískala slovenských štátnu hymnu. Na fotografii zo zápasu jeden z divákov držal šál s preškrtnutým slovenským štátnym znakom. Slovenský fanúšik zase tvrdil, že maďarskí chuligáni brali Slovákom vlajky aj šály a pálili ich.

Sektor vyhradený pre slovenských fanúšikov na štadióne maďarskí policajti rozdelili na dve časti, pretože do neho prišla aj skupina obyvateľov Slovenska z početnej maďarskej menšiny, ktorí fandili domácemu tímu.

Diplomatická vojna kvôli futbalu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Prejavy národnostnej nevraživosti môžu podľa slovenskej diplomacie narušiť vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Bratislava prostredníctvom maďarského veľvyslanca požiadala úrady v Budapešti, aby zamedzili podobným prípadom.

NAKA vyšetruje prípad extrémizmu

Pre jedného z účastníkov futbalového zápasu môže mať jeho nerozvážny pokus o podpálenie slovenského šálu vážnu dohru. "Môžeme potvrdiť, že národná protiteroristická jednotka NAKA a jej špecialisti na prípady extrémizmu sa zaoberajú prípadom, v ktorom podľa svedkov došlo k pokusu o zapálenie vlajky so štátnym znakom Slovenskej republiky počas nedávneho zápasu Maďarsko-Slovensko v Budapešti," informovala dnes polícia na sociálnej sieti. Aký postih mužovi hrozí v prípade preukázania viny, zatiaľ neuviedla.

Diplomatická vojna kvôli futbalu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Slovenskí fanúšikovia si to po zápase "zlízli"

"Maďarskí chuligáni v čiernych mikinách si rafinovane počkali na osamotené skupinky slovenských fanúšikov a pod rúškom tmy sa na nich v húfoch vyrútili. Cieľ bol jasný – ublíženie na zdraví a nekompromisná príučka. A bolo im jedno, či ide o „rovného“ alebo obyčajného civilistu," napísal dnes portál sport.sk.

Atmosféra na futbalovom zápase Slovensko - Maďarsko v Budapešti

„Traja od nás šli o niečo rýchlejšie a kráčali k autám ako prví. Naraz ich napadli asi pätnásti alebo dvadsiati ľudia v čiernych mikinách, poniektorí v kuklách. Jedného od nás dokopali a skončil s modrinami po celom tele, zlomeným nosom a otrasom mozgu. Jeho si v Maďarsku nechali a na druhý deň previezli do Ružinova,“ opísal dramatické chvíle jeden z účastníkov zápasu.

„Keď sme sa už blížili k autám, zbadali sme ako pri nich stoja Maďari v čiernom a čakajú nás. Zalarmovali sme policajné auto, ktoré šlo okolo a následne k nám prišiel mikrobus, z ktorého vyskákali ťažkoodenci. Odprevadili nás k autám. Naskočili sme doň a po ceste zistili, že s ním niečo nie je v poriadku. Mali sme nízky tlak v kolese. V tom momente sme to neriešili a vymenili ho až za mestom na pumpe,“ povedal pre športový portál iný fanúšik. Nebol jediný, ktorý skončil s prepichnutými gumami.

Reakcia maďarského ministra zahraničia

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó si však zjavne zo vzniknutej situácie ťažkú hlavu nerobí. Pre verejnoprávnu televíziu M1 označil v piatok reakciu Bratislavy za "prehnanú a hysterickú".

Piskot počas slovenskej hymny

"Keby som mal pozvať slovenského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí po každej udalosti, keď sa slovenskí fanúšikovia správajú neúctivo voči Maďarom, maďarským športovcom a maďarskému národu na športovom podujatí, slovenský veľvyslanec by bol na ministerstve nonstop," povedal Szijjártó.

Stretnutie, ktoré bolo súčasťou kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2020, slovenský tím pod vedením Pavla Hapala vyhral 2:1.

Viac o téme: FutbalHymnaŠtátny znakHanobenieSlovenskoMaďarskoPiskot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu