Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na voľby zo zahraničia si ešte počkáme: Parlament neschválil novelu zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Slováci ani naďalej nebudú môcť voliť zo zahraničia pri všetkých druhoch volieb. Parlament dnes neschválil novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne strany Sloboda a Solidarita (SaS). Strana chcela umožniť voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, europarlamentu, vo voľbách prezidenta SR, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta a v referende.

Cieľom predkladanej novely zákona bolo posilnenie zastupiteľského princípu v modernej demokratickej spoločnosti, ako aj posilnenie miery volebnej účasti v niektorých druhoch volieb. Podľa predkladateľov by sa malo voliť na zastupiteľských a konzulárnych úradoch Slovenskej republiky v zahraničí. „Pri voľbe poštou by mala byť možnosť zaslať zásielku na ktorýkoľvek zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v zahraničí s tým, že zastupiteľský úrad zozbierané zásielky doručí Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky,“ uvádzali predstavitelia SaS.

Predkladatelia tvrdia, že stúpajúci záujem o voľby do NR SR poštou zo zahraničia dáva tušiť, že by sa tento návrh stretol s pozitívnou odozvou medzi tými občanmi Slovenskej republiky, ktorí žijú mimo územia SR, alebo sú len krátkodobo v zahraničí v čase konania volieb. Návrh poslanci predložili po konzultácii s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré takúto pomoc našim občanom víta.

Voľbu zo zahraničia podporila ešte v júni na návšteve Belgicka aj prezidentka Zuzana Čaputová. Prisľúbila, že sa na to bude pravidelne pýtať, aj keď pripomenula, že táto téma je v kompetencii vlády a NR SR.

Viac o téme: VoľbyZahraničieSlovenskoSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu