Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štátne lesy chcú v okolí Bratislavy použiť herbicíd, ktorý likviduje nielen buriny, ale aj život

Kontroverzný glyfosát na Slovensku. Zobraziť galériu (4)
Kontroverzný glyfosát na Slovensku. (Zdroj: TASR/AP, TASR/Štefan Puškáš, TASR/Miroslav Košírer)

BRATISLAVA – Herbicíd, ktorý v súčasnosti čelí tisíckam žalôb, sa má aplikovať v okolí hlavného mesta. Ide glyfosát, ktorý je hlavnou prísadou Roundupu a ktorý má podľa vedcov a Svetovej zdravotníckej organizácie rakovinotvorný potenciál.

Herbicíd Roundup vyrábaný Monsantom je už dlhšie považovaný za rakovinotvorný a v USA už bolo na firmu Bayer, nemecký chemický a farmaceutický koncern, podaných viac než 9-tisíc žalôb.

V závere tohtoročného marca Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že herbicíd Roundup spôsobuje rakovinu.

Hnojivo Roundup
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Napriek tomu, že glyfosát z dielne Monsanto je zakázaný vo viacerých krajinách, napríklad v Rakúsku, Česku či vo Francúzsku, na Slovensku má zelenú.

Štátne lesy ho plánujú použiť v okolí Bratislavy, napríklad v Pečnianskom lese v Petržalke, pri Devínskej Novej Vsi či v ochranných pásmach prírodnej rezervácie Ostrovné lúčky pri Rusovciach a prírodnej rezervácie Fialková dolina v Devíne. Povolenie na použitie týchto chemických látok vydal okresný úrad až do konca roku 2025.

Na snímke pohľad na diaľničný obchvat – Einsteinova cesta v mieste Pečnianského lesa.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke pohľad na diaľničný obchvat – Einsteinova cesta v mieste Pečnianského lesa.  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Ako pre topky.sk zdôvodnil ich hovorca Pavel Machava, „pokiaľ sa zmení legislatíva a prípravok Roundup Biaktiv nebude považovaný za bezpečný, LESY SR ho okamžite prestanú aplikovať.“

Machava v reakcii tiež uviedol, že pri odstraňovaní inváznych drevín postupujú tak, aby čo najmenej ohrozili životné prostredie. „Pri odstraňovaní inváznej dreviny  - pajaseňa žliazkatého - postupujeme v zmysle vyhlášky, podľa ktorej je potrebné túto inváznu drevinu odstraňovať pomocou účinnej látky – glyfosátu (ktorú obsahuje aj prípravok Roundup Biaktiv),“ povedal hovorca Lesov SR. Machava dodal, že Roundup Biaktiv je možné na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava používať aj v pásmach hygienickej ochrany 1. stupňa vodných zdrojov.

Na snímke Karloveské rameno, Pečniansky les.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Karloveské rameno, Pečniansky les.  (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

Ochranári podali žalobu

Lesoochranárske zoskupenie VLK sa obrátilo na súd v súvislosti s vydaním povolenia na aplikáciu chemických látok v lesoch v okolí Bratislavy, ktoré udelil odbor životného prostredia na Okresnom úrade Bratislava. „Štátne lesy idú aplikovať endokrinný disruptor Roundup uprostred Bratislavy, v Pečnianskom lese, v čase, keď okolité krajiny jeho používanie už zakázali alebo zákaz pripravujú. VLK dáva toto povolenie na súd,“ uviedlo lesoochranárske zoskupenie na svojej sociálnej sieti.

Ekológ hovorí o rizikách pre zdravie obyvateľstva

Podľa uznávaného slovenského ekológa Jána Topercera viaceré výskumy ukazujú, že glykofosát, ktorý sa nachádza v prípravku Roundup Biaktiv, je pre človeka pravdepodobne karcinogénny. „Pracovná skupina vedcov Medzinárodnej agentúry na výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na základe rozsiahleho súboru vedeckých štúdií vyhodnotila glyfosát ako pravdepodobne karcinogénny pre ľudí. Aj podľa autorov Brändli & Reinacher (2012) glyfosát napr. inhibuje baktérie, zneprístupňuje mikroživiny, môže dlhodobo narušovať črevnú mikroflóru, podporovať vznik rakoviny miazgového obehu, kože a podobne,“ menuje pre topky.sk jeho riziká vedec.

Topercer odvolávajúci sa na autorov Samsel & Seneff (2013) ďalej konštatuje, že glyfosát taktiež potláča cytochrómové enzýmy, narušuje biosyntézu niektorých aminokyselín (napr. glycínu) črevnými baktériami a bráni transportu síry v krvnom sére. „Tým zoslabuje detoxikačné schopnosti organizmu, zosilňuje škodlivé účinky iných jedov v potrave i v prostredí a prispieva k nárastu výskytu autizmu, Alzheimerovej choroby, neplodnosti, depresií, obezity a ďalších "moderných" chorôb,“ doplnil ekológ.


Čítajte aj: Prípravok na ničenie buriny zakážu aj v Česku! Náš chemik varuje, treba znížiť obsah glyfosátu


„Pokusy priemyslu (Monsanto) a vládnych regulátorov (Nemecko, EÚ) odbiť tieto dôkazy sú nepresvedčivé a idú proti princípu zodpovednosti priemyslu preukázať bezpečnosť svojich výrobkov (a nie zodpovednosti verejnosti preukázať opak). Tento princíp predbežnej opatrnosti káže podrobiť glyfosát a jeho obchodné zloženia novému posúdeniu rizík, zahŕňajúcemu všetku recenzovanú vedeckú literatúru aj priemyslom financované štúdie,“ uzavrel  Topercer.

V januári tohto roka vyšlo najavo, že rozhodnutie Európskej komisie z decembra 2017 o predĺžení licencie na plošné používanie glyfosátu na ďalších päť rokov bolo založené na plagiáte americko-nemeckej biochemickej spoločnosti, ktorá ho vyrába. V súčasnosti už preto čelí viac ako deväťtisíc žalobám.

Viac o téme: SlovenskoLesy SRRoundupHerbicíd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu