Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto poslanci nečakali: Ovplyvní to ich hlasovanie?

Martin Lakanda
Martin Lakanda (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Dnes ráno štátni ochranári predstavujú pohľadnice s holorubmi v národných parkoch. Tými hrozivými zábermi chcú poprosiť poslancov, aby zdvihli ruky za zákon, ktorý stopne plošné výruby v našich národných parkoch.

„Chceme poprosiť poslancov, aby podporili zmenu v ochrane najvzácnejších lokalít. Dali nám možnosť chrániť národné parky a vzácne územia. A predovšetkým zakázali plošné výruby v našich najvzácnejších lokalitách,“ vyhlásil Martin Lakanda, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR.

Štátni ochranári sa už nedokážu ďalej pozerať na to, ako im doslova miznú celé plochy lesov pred očami a oni proti tomu nemôžu zasiahnuť. Spoliehajú sa na novelu zákona o ochrane prírody z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá im dá reálne právomoci. Bez ich súhlasu už nebudú možné výruby ani ďalšie zásahy do prírody. A plošná ťažba bude zakázaná úplne.

Proti novele sa však začínajú ozývať hlasy, či už zo strany lesníkov, majiteľov lesov či ďalších záujmových skupín, ktoré vyvíjajú tlak na to, aby prijatie novely zastavili. Z tohto dôvodu sa ochranári rozhodli, že otvoria poslancom oči a zozbierali autentické zábery dnešnej reality v národných parkoch. A tá teda rozhodne nie je pekná.  

Ako píšu ochranári v sprievodnom liste poslancom: „Nie len podľa nás, ale aj podľa  návštevníkov národných parkov už včera bolo neskoro. A dnes sa každý odklad zmeny neráta v dňoch či mesiacoch, ale v dodávkach naložených guľatinou, ktoré opúšťajú národné parky.“

Viac o téme: VýrubLesyMartin Lakanda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu