Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Študentská rada VŠ vyzýva na prípravu zákona: Treba umožniť odoberať podvodne získané tituly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vyzýva vládu SR, aby pripravila novelu zákona, ktorá umožní odoberať podvodne získané tituly, tak ako si to stanovila v programovom vyhlásení vlády. Uviedla to v reakcii na medializované informácie o tom, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) mal vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal, či na bakalársku prácu poslankyne Národnej rady SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorú označil expredseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý za plagiát.

Zástupcovia študentov poukazujú na to, že nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi. "Očakávame od zainteresovaných osôb vyvodenie politickej zodpovednosti voči sebe. Ak sa nová vláda chce zbaviť korupcie a nespravodlivosti naprieč spoločnosťou, musí sa s tou istou ráznosťou vymedziť voči akademickým podvodom," uvádza ŠRVŠ.

Zároveň tvrdí, že je pripravená podporiť návrh na odobratie štátneho súhlasu pre Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici, ktorá od septembra 2019 nevykazuje činnosť. ŠRVŠ poznamenala, že kvalitné vysokoškolské štúdium je náročné, nedostatok času a zaneprázdnenosť študentov nie je dôvodom na zľahčovanie si štúdia, napríklad kopírovaním textu z internetu bez uvedenia zdroja a správnych zásad citovania.

Viac o téme: TitulyPlagiátBratislavaBoris KollárPetra KrištúfkováŠtudentská rada vysokých škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu