Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Päť netatranských lokalít sužuje strach: túlajú sa v nich medvede, šokujúce slová starostu

Na Hornom Považí bola zaznamenaná medvedia rodinka. Zobraziť galériu (3)
Na Hornom Považí bola zaznamenaná medvedia rodinka. (Zdroj: FB/Domanizan)

DOMANIŽA - S medveďmi v netatranských oblastiach sa roztrhlo vrece. V týchto dňoch prišlo hlásenie z Horného Považia. Výskyt medvedice s troma medvieďatmi tam zachytilo až päť lokalít, ktorým by sa ľudia mali radšej vyhýbať.

Obyvatelia malebnej obce Domaniža v považskobystrickom regióne sú v obavách po tom, ako tamojší úradníci zverejnili upozornenie o výskyte medvedej rodinky.

Na snímkach medvedia rodinka, ktorá bola videná v lokalitách Stráň, Brezné, Lazy, Močiarná a Hodoň.
Zobraziť galériu (3)
Na snímkach medvedia rodinka, ktorá bola videná v lokalitách Stráň, Brezné, Lazy, Močiarná a Hodoň.  (Zdroj: FB/Domanizan)

Medvedica s troma mladými bola videná v lokalitách Stráň, Brezné, Lazy a Močiarná. Výskyt medveďov však bol zaznamenaný aj v lokalite Hodoň. „Žiadame vás o zvýšenú opatrnosť a vyhýbanie sa uvedeným lokalitám v záujme vlastnej bezpečnosti,“ apeluje na verejnosť vedenie obce Domaniža.

Medveď sa túlal len pár metrov od domov

Jej starosta František Matušík, ktorý je aj poľovníkom, pre Topky.sk povedal, že v okolí momentálne monitorujú až 15 jedincov, pričom sa zvyknú objavovať aj počas dňa. „Niekedy sa v jeden večer a na rovnakom mieste objavia aj tri medvede,“ uviedol starosta Domaniže odvolávajúci sa na záznamy z fotopascí. „Jeden z nich bol videný len 500 metrov od domov,“ dodal s tým, že pod vysoký počet šeliem v daných lokalitách sa zrejme podpísala výstavba úsekov diaľnic a železničných tratí za posledných dvadsať rokov.

Na Hornom Považí bola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Domanizan)

Pohyb medvedej samice monitorujú mesiac a pol. Oznámenie o potencionálnej hrozbe prišlo až na sklonku júla, keď bola zaznamenaná s medvieďatami. „Medvedica pre občanov predstavuje hrozbu, pretože ak by sa človek dostal medzi jej mladé, mohlo by dôjsť k útoku,“ objasnil Matušík. Starosta v tejto súvislosti vyjadril i znepokojenie nad zvýšenou návštevnosťou lesov počas letných dní a hubárskej sezóny.       

Pri stretnutí s medveďom musí človek pomaly ustupovať, nie utekať

Ľudia, ktorí stretnú v lese medveďa hnedého, by mali ostať pokojne stáť a zhodnotiť danú situáciu. „Každému stretnutiu človeka s medveďom predchádza celý rad okolností. Z dôvodu rozmanitosti situácie, prostredia, ako aj vzdialenosti, na ktorú sa človek s medveďom stretne, nie je možné vydať univerzálne odporúčanie, ako by sa mal človek pri stretnutí s medveďom zachovať,“ povedal pre TASR Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR.

Ak človek stretne medveďa a on ho ešte nezaregistroval, mal by ustupovať potichu smerom, odkiaľ prišiel, radí odborník. Upozorňuje na to, že pred medveďom netreba nikdy utekať, mohlo by to u neho vyvolať útok.


Súvisiaci článok: POZOR na medvede v Malých Karpatoch: Bol videný ďalší, výzva na mimoriadnu opatrnosť


Je možné, že ak medveď kráča smerom k človeku, ešte ho nezaregistroval a nevie o jeho prítomnosti. „Prihovorte sa medveďovi pokojným, hrubým hlasom. Nikdy na neho nekričte. Urobte tak čo najskôr, aby bola vzdialenosť medzi vami a medveďom v čase oznámenia vašej prítomnosti čo najväčšia,“ vysvetlil Hletko. V tejto situácií sa môže medveď postaviť na zadné nohy, nejde však o útok. Chce len človeka lepšie identifikovať zrakom a čuchom. „Ak medveď zaregistruje prítomnosť človeka, zväčša sa otočí a odíde preč,“ dopĺňa Hletko.

Medveď môže pri stretnutí s človekom javiť známky podráždenia. Pokiaľ fučí, hrabe labou, ale neútočí, pravdepodobne človek narušil jeho osobný priestor alebo má v blízkosti medvieďatá. „Medvede pri stretnutí často používajú tzv. „bluf attack“, aby dali najavo svoju nespokojnosť s prítomnosťou človeka. Medveď urobí proti vám krátky výpad a potom náhle zastane. V žiadnom prípade neutekajte,“ hovorí Hletko.


Súvisiaci článok: Záhorie terorizuje ďalšia šelma: Pozor, nie je sama, mimoriadna výzva polície!


„Ak je však medveď blízko a nezastavuje a človek vie, že sa nevyhne skutočnému útoku, hrajte mŕtveho. Človek by si mal ľahnúť na brucho, nohy voľne od seba, prsty rúk spojte za hlavou tak, aby chránili šiju,“ radí Hletko. Táto pozícia bude človeku chrániť tvár, krk a životne dôležité orgány. Ochranu pre chrbát a krk môže človeku poskytnúť aj ruksak na chrbte.

„V prípade, že vás medveď prevráti na chrbát, snažte sa okamžite prevrátiť späť na brucho. Keď medveď vycíti, že už nie ste nebezpečný, zvyčajne odíde,“ uzatvára Hletko.

Viac o téme: MedveďPovažská BystricaDomaniža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu