Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, pozor! Ústav pre kontrolu liečiv sťahuje liek, ktorý sa používa pri nedostatku kyslíka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Stlačený medicinálny plyn, ktorý sa používa na liečbu alebo prevenciu akútneho alebo chronického nedostatku kyslíka v inhalačnej terapii ako súčasť anestézie alebo intenzívnej starostlivosti, sa sťahuje z trhu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv spresnil, že ide o 64 čiarových kódov.

Stlačený medicinálny plyn Conoxia, ktorý obsahuje stopercentný kyslík, sa sťahuje z trhu. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Dôvodom stiahnutia predmetných fliaš z trhu je potenciálne riziko vznietenia počas prípravy na použitie,“ zdôvodnil ústav.

Stiahnutie lieku Conoxia sa uskutočňuje podľa čiarových kódov, nie podľa čísiel šarží. V tabuľke, ktorú nájdete na sukl.sk, sú uvedené čiarové kódy jednotlivých tlakových fliaš, podľa ktorých je nutné sa v prípade sťahovania orientovať. „Tieto čiarové kódy sú uvedené ako na tlakových fľašiach, tak na dodacích listoch k lieku Conoxia,“ dodal ŠÚKL.


Čítajte aj: Z lekární sa sťahuje ďalší liek: Štátny ústav pre kontrolu liečiv spresnil prečo


Predmetný stlačený medicinálny plyn sa používa na liečbu alebo prevenciu akútneho alebo chronického nedostatku kyslíka v inhalačnej terapii ako súčasť anestézie alebo intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: ŠÚKLStiahnutie z trhuConoxiaKyslík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu