Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dajte si pozor! Viacero liekov má nedostatok v kvalite, Štátny ústav pre kontrolu liečiv ich sťahuje z trhu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) oznamuje stiahnutie všetkých šarží liekov ARNETIN a RANITAL z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení a o pozastavení výdaja všetkých šarží liekov RANISAN.

Liek ARNETIN

Všetky šarže lieku ARNETIN injekcie, sol inj 5x2 ml/50 mg (amp.skl.), kód ŠÚKL 55423, sa sťahujú z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. „Dôvodom stiahnutia predmetných liekov je nedostatok v kvalite – prítomnosť nedeklarovanej nečistoty v účinnej látke,“ informoval ŠÚKL. „Liek sa sťahuje z trhu z preventívnych dôvodov. Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím ohrozená nie je,“ dodal ústav.  


Čítajte aj: Z lekární sa sťahuje známy liek na užívanie pri hnačkách, POZOR, možno máte chybnú šaržu


Liek RANISAN

ŠÚKL informuje aj o pozastavení výdaja všetkých šarží liekov RANISAN 150 mg, tbl flm 30x150 mg (blis.Al/Al), kód ŠÚKL 96056, a RANISAN 75 mg, tbl flm 10x75 mg (blis.Al/Al), kód ŠÚKL 58292. Dôvodom pre pozastavenie výdaja je nedostatok v kvalite, teda prítomnosť nedeklarovanej nečistoty v účinnej látke. „Pozastavenie výdaja lieku má preventívny charakter. Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím ohrozená nie je,“ uviedol ŠÚKL.

Zdravie.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Liek RANITAL

Štátny ústav pre kontrolu liečiv ďalej oznamuje stiahnutie všetkých šarží liekov RANITAL 150 mg, tbl flm 30x150 mg (blis.Al/Al), kód ŠÚKL 91280, a RANITAL 300 mg, tbl flm 30x300 mg (blis.Al/Al), kód ŠÚKL 24108, a RANITAL 50 mg/2 ml, sol inj 5x2 ml/50 mg, kód ŠÚKL 93969 z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom stiahnutia predmetných liekov je nedostatok v kvalite – prítomnosť nedeklarovanej nečistoty v účinnej látke.

Lieky ARNETIN, RANISAN a RANITAL obsahujú účinnú látku ranitidín. Ranitidín patrí do skupiny liečiv nazývaných antagonisty H2-receptorov. Pôsobí tak, že potláča vylučovanie žalúdočnej kyseliny do bunkových stien sliznice žalúdka. Používa sa na liečbu a prevenciu stavov spôsobených nadmernou kyselinou v žalúdku.

Viac o téme: ŠÚKLARNETINRANISANRANITAL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu