Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z lekární sa sťahuje známy liek na užívanie pri hnačkách, POZOR, možno máte chybnú šaržu

Lekáreň
Lekáreň (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Jedna z šarží lieku Endiex sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností a lekární. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Dôvodom je nesprávny EAN kód na vonkajšom obale lieku.

Voľnopredajný liek Endiex cps dur 60x200 mg, ktorý sa používa pri liečbe infekčnej hnačky, sa sťahuje z trhu. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojom webe.

Stiahnutie z úrovne distribučných spoločností a lekární sa týka šarže 2060519. „Dôvodom stiahnutia predmetnej šarže lieku z trhu je nesprávny EAN kód na vonkajšom obale lieku,“ zdôvodnil ŠÚKL. „Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím ohrozená nie je,“ doplnil.


Čítajte aj: Slováci, pozor! Ústav pre kontrolu liečiv sťahuje liek, ktorý sa používa pri nedostatku kyslíka


Liek sa používa pri liečbe infekčnej hnačky. Pôsobí proti väčšine choroboplodných mikroorganizmov, ktoré vyvolávajú črevné ochorenia. Liek sa užíva aj pri hnačkách neinfekčného pôvodu, spôsobujúcich črevnú dysmikróbiu, kvasné a hnilobné procesy v črevnom prostredí. Liek je vhodný na užívanie pri hnačkách cestovateľov, nie je určený na prevenciu týchto hnačiek.

Viac o téme: ŠÚKLEndiexStiahnutie z trhu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu