Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž, ktorý svedčil o veľkých úplatkoch: Súd rozhodol o osude Valentina Vinogradova

Valentin Vinogradov
Valentin Vinogradov (Zdroj: FB/Valentin Vinogradov)

BRATISLAVA - Súd prepustil ruského podnikateľa Valentina Vinogradova na slobodu. Informuje o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Súd tak urobil potom, čo minister spravodlivosti Gábor Gál v piatok 12. júla oznámil, že Vinogradova Slovensko do Ruska nevydá.

Vinogradov bol vo väzbe takmer rok, zadržali ho na konských pretekoch v Šamoríne. Národná kriminálna agentúra vtedy zasahovala na žiadosť ruských zložiek.

Od konca júla 2018 bol vo vydávacej väzbe vplyvný ruský podnikateľ Valentin Vinogradov obvinený z podvodu s nehnuteľnosťami. Podľa neho je však skutočným dôvodom to, že sa znepáčil ľuďom okolo ruského prezidenta Vladimira Putina, keďže pred niekoľkými mesiacmi vypovedal o 100-miliónových úplatkoch určených ruskej vláde.

Zatkli ho na dostihoch

Vinogradova zatkla Národná kriminálna agentúra (NAKA) 21. júla 2018 na konských pretekoch v Šamoríne na základe medzinárodného zatykača, ktorý sa opieral o trestné oznámenie podané dvomi hlavnými akcionármi firmy Midland Resources Holding Limited, Eduardom Šyfrinom a Alexom Šnajderom.

Tí tvrdia, že ich Vinogradov v roku 2007 podviedol pri predaji budovy obchodného centra v Moskve za približne 85 miliónov dolárov. Podľa nich bola totiž hodnota nehnuteľnosti oveľa nižšia. Policajný posudok určil hodnotu nehnuteľnosti na 63 miliónov, no vypovedal len o cene budov a podľa Lipšica nezarátal aj predávané pozemky za ďalších 25 miliónov dolárov.

Viac o téme: Valentin Vinogradov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu