Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo to na mňa kuká? Ak ste našli na svojom parapete vtáčí vrchol rozkošnosti, nepanikárte!

Na vašej parapete môžu pristáť takýto fešáci. Zobraziť galériu (2)
Na vašej parapete môžu pristáť takýto fešáci. (Zdroj: Facebook/Ochrana dravcov na Slovensku/Igor Novák)

BRATISLAVA - Mláďatám sokola myšiara pomôžete prežiť, ak dodržíte správny postup, ktorý odporúčajú odborníci. Dravec totiž s obľubou hniezdi aj na panelákoch a mláďatá práve v tomto období opúšťajú hniezda. Čo to znamená a ako by ste mali postupovať, ak vás prekvapia rozkošné "kukadlá" na vašom parapete?

Ako na sociálnej sieti informuje Ochrana dravcov na Slovensku, mnohí ľudia ich kontaktujú s otázkou, čo im to prístálo na balkóne, vo dvore, na parapete a ako majú postupovať. "Toto je sokol myšiar, ktorý s obľubou hniezdi aj na panelákoch a mláďatá práve teraz opúšťajú hniezda," upozornili ochranári a pripojili aj fotografiu mláďat.

Na vašej parapete môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Ochrana dravcov na Slovensku/Igor Novák)

Ako ďalej priblížili, prvé lety bývajú nesmelé. Mláďatá potrebujú oddych a miesto, kde by načerpali energiu. "Niekedy to môže trvať aj viac dní. Dospelý pár by mal nelietajúce mláďatá prikrmovať tam, kde sa rozhodli pristáť," vysvetlili odborníci. Možno to teda bude práve u vás. Nie je však dôvod na paniku, príroda si väčšinou poradí sama.

Mláďatá nikdy neodnášajte preč

V prípade, že je mláďa vitálne, čulé, bez zranení a pôsobí v poriadku, je potrebné mu dopriať čas a pokoj. "Sokolíkov sa nemusíte báť, potrebujú len pár dní," uvádza sa v príspevku. Čo však robiť, ak krásavca nájdete na dvore? Môžete ho vyložiť na vyvýšené miesto, napríklad na múrik, no najmä do tieňa a bezpečia. Tam, kde sa k nemu nedostanú mačky a psy. "Ak je jedinec apatický, zranený, skrátka sa vám nezdá v poriadku, prípadne má iný očividný problém, volajte Štátnu ochranu prírody, nám, alebo 112," upozornili ochranári s tým, že mláďaťá by ste v žiadnom prípade nemali odnášať preč bez porady s odborníkmi.

Viac o téme: Sokol myšiarParapetaHniezdenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu