Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Väzni sa hrnú do práce

Väzni pracujú aj na perínskom rybníku.
Väzni pracujú aj na perínskom rybníku. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Dostanú sa von a ešte si aj zarobia! Na stavbách, pri zbere zemiakov či výlove rýb - všade pracujú ľudia s bielym pásom na chrbte. Znie to neuveriteľne, no väzni chcú počas výkonu trestu pracovať.

Zamestnávatelia sú s ich výkonmi tiež spokojní. Mimo basy sa dostanú najmä poslušní a bezproblémoví väzni, ktorí si odpykávajú trest za „ľahšie“ trestné činy.

„Už roky pri výlove kaprov zamestnávam väzňov. Vždy robia pod pohľadom dozorcov,“ vysvetľuje porybný rybníka pri Períne Matej Grentzer. „Je to sezónna práca, ktorá trvá iba krátky čas. Prvý deň sa väzni len učia, ako a čo majú urobiť, na druhý deň už všetko ovládajú. Výlov kaprov nie je lukratívna práca, ktorú by hľadali bežní brigádnici. Väzni však prídu radi, dokonca som počul, že sa na ňu tešia.“

Podľa generálnej riaditeľky Zboru väzenskej a justičnej stráže Márie Kreslovej o prácu počas výkonu trestu je naozaj veľký záujem. Odsúdení zo zarobených peňazí platia napríklad výživné, alebo hradia trovy výkonu trestu. „Zvyšná odmena po vykonaní zrážok sa im rozdelí na vreckové a úložné,“ upresňuje M. Kreslová.

Pracovať mimo basy môžu tí dobrovoľníci, ktorých odobria zriaďovacia komisia i samotný riaditeľ ústavu, v ktorom si trest odpykávajú. Väzni najčastejšie robia na stavbách, pri triedení druhotných surovín, sezónnych prácach, ako sú zber zemiakov či spomínaný výlov rýb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu