Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vianočné kapry lovia väzni

Rozdelené ryby prevezú do pripravených sádok, kde počkajú až do Vianoc.
Rozdelené ryby prevezú do pripravených sádok, kde počkajú až do Vianoc. (Zdroj: Nový Čas)

PERÍN - Vianočný kapor sa už vydal na cestu k štedrovečernému stolu. Na rybníkoch pri Períne neďaleko Košíc začali tento týždeň s jeho výlovom. Tak ako po ostatné roky i teraz ich ťahajú zo studenej vody väzni z neďalekého nápravného zariadenia.

„Ak by to bolo možné, tak by som im dal na Vianoce kapra, ktorého tu ulovia. S ich prácou som nadmieru spokojný. Na rozdiel od brigádnikov sú dochvíľni a neukradnú žiadnu rybičku,“ pochvaľuje si porybný Matej Grentzer.

Denne ich príde na Perín pracovať jedenásť. Spolu s ďalšími štyrmi chlapmi ťahajú z vypustených rybníkov kapry, tolstolobiky, šťuky a vyskytne sa aj amur. Ryby putujú do sádok, kde čakajú na predvianočný predaj. Úlovok je dobrý. Kapry majú okolo dvoch-troch kíl, tolstolobiky dokonca až 4 kilá. „Slováci, žiaľ, ryby poznajú iba pred Vianocami. Málokedy predáme nejaký kus počas roka. Na Vianoce zas nechcú upustiť od tradícií a chcú len kapra. Podľa mňa je však podstatne chutnejší amur. Navyše má aj belšie mäso,“ dodáva porybný.

Ryba sa však dá rýchlo vykostiť a upraviť na množstvo spôsobov. „Hostia milujú najmä vyprážaného kapra obaleného v kukuričnej krupici. Recept je jednoduchý: vykostenú nakrájanú rybu posolíme, potrieme cesnakom, ktorý si roztlačíme v oleji, obalíme v múke a kukuričnej krupici zmiešanej v pomere 1:1. Potom vypražíme,“ radí M. Grentzer.

CENY RÝB V PERÍNE

kapor 1kg 80 Sk
tolstolobik 1 kg 50 Sk
amur 1 kg 80 Sk
štuka 1 kg 200 Sk

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu