Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Väzňom obmedzia prísun cigariet, zjednoduší sa ich telefonovanie

BRATISLAVA - Odsúdení v slovenských väzniciach budú mať zakázané dostávať cigarety a ďalšie tabakové výrobky v balíčkoch, budú však môcť telefonovať bez prítomnosti strážnikov.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorý dnes schválila vláda. Pokiaľ materiál ministerstva spravodlivosti schváli aj parlament a podpíše prezident, platiť by mal od apríla budúceho roka.

Dôvodom obmedzenia cigariet v potravinových balíkoch je podľa ministerstva spravodlivosti zasielanie tabakových výrobkov, ktoré boli na trhu nelegálne. Pokiaľ väzňom Zbor väzenskej a justičnej stráže odmietol takúto zásielku vydať, odsúdení dostávali cigarety bez škatuľky, aby sa nedal zistiť ich pôvod.

"Zbor takto nepriamo umožňuje legalizovať čierny trh s tabakom," píše sa v materiáli. Ministerstvo pripomenulo, že cigarety je možné kúpiť aj vo väzenských predajniach, pričom ich cena je porovnateľná s bežnými obchodmi.

Väčšiu voľnosť dostanú väzni pri telefonovaní, keď na nich už nebude dohliadať strážnik. Ten bol podľa ministerstva pri telefonovaní len formálne, pretože hovor nezaznamenával ani neodpočúval. Väznice však budú môcť upraviť čas telefonátov a odsúdení budú môcť volať najviac piatim osobám. "Zbor bude oprávnený hovor monitorovať prostredníctvom kamery pevne zabudovanej v telefónnom automate a súčasne sa budú elektronicky zaznamenávať údaje o priebehu hovoru. Záznam môže obsahovať len údaje o volaných telefónnych číslach, čase a dĺžke hovoru a pretelefonovanej finančnej čiastke," píše sa v správe.

Ministerstvo chce tiež obmedziť výdavky väzňov len na vybrané položky. Upraviť sa má aj rozdelenie niektorých sociálnych dávok či odvádzanie zrážok z pracovných odmien odsúdených. Zrušiť by sa mali disciplinárne odmeny a tresty, ktoré zvyšovali alebo znižovali vreckové, ako aj zákaz sledovať televíziu.

Väzni budú musieť nosiť identifikačný preukaz. "Prostredníctvom plastovej identifikačnej karty odsúdený bude vykonávať najmä bezhotovostný nákup v predajni v ústave, bude zabezpečený prehľad o jeho pohybe v ústave a aj mimo neho, najmä v prípade jeho eskortovania, pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, návštevách, telefonovaní a podobne," uviedlo ministerstvo.

Na konci vlaňajška bolo vo väzniciach 8249 obvinených a odsúdených, čo predstavuje medziročný pokles o 648 osôb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu