Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Petržalských psičkárov čakajú nové pravidlá

BRATISLAVA - Občania Petržalky môžu do 19. novembra pripomienkovať návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o podmienkach vlastnenia psov.

Ako agentúru SITA dnes ďalej informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy, pripomienky môžu podať v písomnej, alebo elektronickej podobe priamo na petržalskom miestnom úrade. "Odborné útvary miestnej samosprávy následne všetky pripomienky vyhodnotia a 27. novembra predložia na riadne rokovanie zastupiteľstva. Poslanci potom rozhodnú o zapracovaní jednotlivých podnetov do nového záväzného nariadenia," uviedol.

Nariadenie o podmienkach vlastnenia psov upravuje podmienky evidencie psov, stanovuje obmedzenia vstupu psov na verejné priestranstvá, ale i povinnosti majiteľov psov z hľadiska čistenia priestranstiev od psích výkalov. Každý majiteľ je povinný nahlásiť na miestnom úrade psa, ktorý je starší ako šesť mesiacov, a následne musí zaplatiť miestnu daň. Podľa návrhu nariadenia sa bude ročne platiť za psa s výškou do 43 centimetrov suma 1 000 korún, nad túto výšku 2 000 korún. Od dane je oslobodený pes chovaný na vedecké a výskumné účely, alebo ak ho používa osoba s ťažkým zdravotným postihnutím.

Návrh všeobecne záväzného nariadenia je výsledkom celoročnej diskusie odborných útvarov miestneho úradu s Petržalčanmi. Nová legislatíva zakazuje vstup so psom na detské ihriská a pieskoviská, do areálov škôl a predškolských zariadení či na plochy verejnej zelene. Psičkár je povinný mať psa vždy na vôdzke, výnimka je možná iba na siedmich priestranstvách, ktoré sú určené pre voľný pohyb psov. Tento zoznam je možné nájsť na internetovej stránke Petržalky www.petrzalka.sk v časti prehľad predpisov. Kontrolu dodržiavanie jednotlivých ustanovení tohto nariadenia vykonáva mestská polícia, alebo i poverení pracovníci úradu. Za nerešpektovanie zákonných povinnosti hrozí majiteľovi psa pokuta v minimálnej výške 500 korún.

"Občania majú možnosť aktívne vstupovať do prípravy všeobecne záväzných nariadení, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú život v miestnej samospráve, ako napríklad miestne dane, hospodárenie s verejným majetkom či udržiavanie čistoty a poriadku," konštatoval Andrassy. Podľa neho pripravuje petržalská samospráva aj novelizáciu VZN o poskytovaní finančnej pomoci v čase náhlej núdze a VZN o úhradách sociálnych služieb Strediska sociálnych služieb Petržalka. Pripomienky a návrhy môžu Petržalčania rovnako posielať v písomnej či elektronickej podobe na adresu miestneho úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu