Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Preventívnu prehliadku u zubára treba stihnúť do konca roka!

Zubár zhodnotí nielen stav vašich zubov, ale aj celej ústnej dutiny.
Zubár zhodnotí nielen stav vašich zubov, ale aj celej ústnej dutiny. (Zdroj: Nový Čas)

Do konca roka síce zostávajú takmer celé dva mesiace, no ak ste zatiaľ u zubára neabsolvovali preventívnu prehliadku, mali by ste sa poponáhľať. Ak tak totiž nestihnete urobiť, budete si za opravy zubov, okrem akútnych ošetrení a bolestivých stavov, v novom roku hradiť plnú sumu z vlastného vrecka.

Na preventívnu zubnú prehliadku máte podľa zákona právo raz ročne, deti až dvakrát. Zákon rovnako stanovuje, že zmluvný lekár za ňu nemôže vyberať poplatok - ten hradí zdravotná poisťovňa. Ale pozor, ak na preventívnu prehliadku pôjdete k nezmluvnému lekárovi, rátať by ste mali so sumou až do výšky 1000 korún. Výška poplatku sa však v jednotlivých mestách na Slovensku mení, najdrahšia je už tradične v Bratislave. Celá prehliadka by nemala trvať menej ako dvadsať minút a lekár by mal stav vašich zubov zhodnotiť komplexne.

Čo sa zmení


Preventívne prehliadky u zubára by sa mali stať jednoduchšími. Podľa zákona vám totiž lekár nemôže urobiť prehliadku skôr ako po štyroch mesiacoch od posledného ošetrenia kazu. Znamená to, že ak vám zubár ošetril zub v septembri až decembri, na preventívnu prehliadku do konca roka ste už nemali nárok.

„V takom prípade by zdravotná poisťovňa, ak nechce porušiť zákon, nemohla ošetrenie zubného kazu uhradiť. Definitívnu bodku za tým by mala dať novela zákona, ktorá by túto lehotu mala zrušiť a ktorá je momentálne v druhom čítaní,“ hovorí Andrea Devánová z poisťovne Dôvera.

Po absolvovaní preventívnej prehliadky budete mať u zmluvného lekára nárok na základné amalgámové plomby, čiastočne biele plomby na predných zuboch a liečbu koreňových kanálikov zdarma. Doplácať budete teda len za nadštandardný materiál.

ZUBÁR VÁM SKONTROLUJE:

  • chrup a systém zakotvenia zubov,
  • mäkké tkanivá ústnej dutiny,
  • vzájomné postavenie zubov a zubných náhrad,
  • zubnú hygienu a hygienické návyky,
  • určenie indexu kazivosti zubov a stavu tkanív.

AKO ČASTO MÁTE PRÁVO NA PREVENTÍVNU PREHLIADKU U ZUBÁRA?

Do 18 rokov..................................raz za 6 mesiacov.
Nad 18 rokov................................raz za rok.
Tehotné ženy...............................dvakrát ročne (na začiatku prvého a tretieho trimestra.)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu