Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Hagyari chce nový erb

Prešovský primátor Pavel Hagyari Zobraziť galériu (2)
Prešovský primátor Pavel Hagyari

PREŠOV - Prešovský primátor túži po novom erbe mesta. Súčasný sa mu nepáči - vraj nevystihuje bohatú históriu mesta. Navyše sa podobá na erb Banskej Bystrice. Pavel Hagyari je kvôli tomu odhodlaný vyhlásiť miestne referendum.

Mesto erb s dvomi červenými pásmi a tromi ružami na striebornom podklade dostalo v roku 1453. Podoba prešovského erbu sa odvtedy zmenila trikrát. O sto rokov neskôr bola pôvodná verzia „zlepšená“ o orla s jahodami v pazúroch. O štyri roky však mesto dostalo celkom nový erb, ktorý bol síce komplikovanejší, ale používal sa takmer štyristo rokov. Až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa Prešov vrátil k prvému erbu. Práve to sa primátorovi nepáči.

„Myslím, že by sme mali mať taký symbol mesta, kto- rý sa používal najdlhšie, a nie ten, ktorý bol prvý,“ myslí si P. Hagyari. Podľa historika Petra Kónyu na to existujú tri dôvody: „Používal sa najdlhšie, je heraldicky najčistejší a aj v západnej Európe je bežné, že mestá používajú bohaté erby, ktoré vystihujú ich históriu,“ myslí si.

Problém je, že komisia pri ministerstve vnútra, ktorá erby miest a obcí posudzuje i schvaľuje, sa zvyčajne prikláňa k jednoduchším variantom. „Aj Košice pred pár rokmi zmenili erb a je omnoho bohatší ako ten, ktorý používali pretým. Neviem, prečo by sa to nemohlo podariť aj Prešovu,“ doplnil P. Hagyari. Prípadnú zmenu symbolu mesta musí schváliť aj mestské zastupiteľstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu