Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyrúbané stromy v Bratislave vyvolali chaos, Vallo nešetril kritikou: Mohli spôsobiť nešťastie

Matúš Vallo Zobraziť galériu (2)
Matúš Vallo (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vyrúbané stromy na Štefanovičovej ulici v Bratislave, pri električkovej zastávke - Úrad vlády SR, ohrozovali okoloidúcich, čakajúcich ľudí na zastávke i električkovú dopravu. V prípade nepriaznivého počasia mohli spôsobiť nešťastie. Uviedol to Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý stromy vyrúbal.

Reagoval tak na kritiku primátora Bratislavy Matúša Valla, podľa ktorého došlo k celému radu pochybení. V predchádzajúcom roku výrub stromov a orezy konárov, ktoré zasahovali predovšetkým do trakčného vedenia električiek a trolejbusov, riešil pre DPB bratislavský magistrát. Koncom minulého roka však skončila zmluva, ktorou magistrát takéto potreby DPB zabezpečoval.

"DPB komunikoval s hlavným mestom o potrebe odstránenia stromov na Štefanovičovej ulici od februára. Prišlo k viacerým spoločným stretnutiam oboch organizácií. Magistrát si dal tieto stromy posúdiť a bolo vypracované Posúdenie zdravotného a statického stavu dreviny. Posudok potvrdil viditeľný stav zlého stavu a choroby stromov," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Zasahovanie konárov do trakčného vedenia je podľa nej z hľadiska bezpečnosti električkovej dopravy neprípustné. DPB preto v marci oznámil mestu, že poslal oznámenie na bratislavský okresný úrad o výrube stromov na Štefanovičovej. "Z dôvodu, že stromy ohrozovali bezpečnosť nielen cestujúcich, ktorí čakali na svoj spoj na zastávke, ale aj okoloidúcich, taktiež ohrozovali aj električkovú dopravu a v prípade nepriaznivého počasia stromy mohli spôsobiť nešťastie, DPB pristúpil v júni k realizácii výrubu," spresnila hovorkyňa. Podľa nej zároveň došlo aj k vzájomnej dohode o výsadbe, ktorá sa zrealizuje na jeseň tohto roka. DPB tvrdí, že ho vzniknutá situácia mrzí a v budúcnosti bude v predstihu informovať o svojich krokoch.

Kritika primátora

Primátor Vallo v stredu uviedol, že mestský DPB, konkrétne jeho infraštruktúrny úsek, názorne ukázal, ako sa žiadny výrub v meste nesmie robiť. "Stromy boli choré a dlhodobo neperspektívne, je k tomu aj dendrologický posudok, ale chorý bol tiež samotný výrub. Čo nás úprimne mrzí, lebo okrem škody na stromoch a mikroklíme v okolí to vrhá zlé svetlo aj na náš tím, ktorý už od svojho nástupu pristupuje k stromom úplne inak – šetrne, informovane, v súlade s legislatívou a aj dobrými mravmi," skonštatoval na sociálnej sieti.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Zobraziť galériu (2)
Primátor Bratislavy Matúš Vallo  (Zdroj: TASR/Róbert Fritz)

V procese smerujúcom k výrubu stromov na Štefanovičovej ulici došlo podľa jeho slov k celému radu pochybení. Primátor priznal, že okrem toho, že boli stromy choré, ich koruny vstupovali do trakčného vedenia električiek a uvažovalo sa o ich výrube aj o náhradnej výsadbe. "K výrubu, ktorý v utorok zrealizoval DPB, však nebol vydaný súhlas mesta, nebol realizovaný v období, keď sa výruby môžu robiť. Voči zodpovedným na strane DPB alebo prípadne mesta bude vyvodená zodpovednosť," povedal Vallo. Avizuje tiež, že hneď, ako to bude možné, zrealizuje sa náhradná výsadba stromov tak, ako bola pre tento úsek Štefanovičovej ulice zo strany mesta pripravovaná.

Viac o téme: StromyBratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu