Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kandidát ĽSNS do europarlamentu vítal kontroverzné združenie: Folklór dotácie nedostal

Prezident SR Andrej Kiska a primátor mesta Nitra Marek Hattas počas rozlúčkovej návštevy prezidenta SR v Nitre.
Prezident SR Andrej Kiska a primátor mesta Nitra Marek Hattas počas rozlúčkovej návštevy prezidenta SR v Nitre. (Zdroj: SITA/ Martin Havran)

NITRA - Medzinárodný folklórny festival Slavica, ktorý býval roky súčasťou programu metských slávností v Nitre, nedostal tento rok od mesta dotáciu. Na sociálnej sieti sa šíri kritický článok, ktorý obviňuje primátora Mareka Hattasa, že nechce podporovať folklórne podujatie. Mesto reaguje vyhlásením, že folklór podporuje a o neudelení dotácie rozhodlo mestské zastupiteľstvo na odporúčanie komisie kultúry.

„Mesto Nitra vyšlo organizátorovi podujatia v ústrety a bolo pripravené festivalu poskytnúť zázemie, čo usporiadateľ nevyužil. Rozhodnutie nezorganizovať festival je plne v kompetencii usporiadateľa a ten aj nesie za tento krok zodpovednosť. Pre úplnosť musíme dodať, že festival Slavica tento rok finančne nepodporil ani štát z Fondu na podporu umenia, ani Nitriansky samosprávny kraj,“ uviedla radnica. Ako ďalej zdôraznila, mesto podporuje a v budúcnosti aj bude podporovať tradičné a folklórne podujatia, čoho dôkazom sú Cyrilo-Metodské slávnosti, Nitra, milá Nitra alebo nedávna spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika.

Kritika neudelenia dotácie festivalu sa šíri na sociálnej sieti z profilu Naša vlasť je budúcnosť. Organizácia Naša vlasť je budúcnosť zastrešuje aktivity polovojenskej organizácie Slovenskí branci. „Medzinárodný folklórny festival Slavica v Nitre mal za sebou už desať úspešných ročníkov. Tento rok ho však v uliciach mesta nečakajme. Nové progresívne vedenie mesta Nitry, ktoré zosobňuje Marek Hattas, odmietlo akúkoľvek podporu tohto projektu s dlhoročnou tradíciou. Progresívci a slniečkári si kultúru predstavujú zrejme inak,“ píše sa na Facebooku. Pod fotografiou primátora je nápis Zastavme neoliberálne šialenstvo.

Organizátor Slavica festivalu Miloš Zverina kandidoval do Európskeho parlamentu za hnutie Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Vo Zvolene pred časom vítal ruských motorkárov z kontroverzného združenia Noční vlci. Viaceré európske krajiny vstup členov tohto združenia na svoje územie nepovoľujú. Na sociálnych sieťach sa Zverina netají obdivom k Rusku a Ameriku nazýva okupantmi.

Obdobie, keď bola ČSSR satelitom Sovietskeho zväzu, boli podľa neho „zlaté časy Slovanov, keď žili ako jeden veľký národ od brehov Atlantického oceánu po Ameriku a Aljašku.“ Viackrát verejne vystupoval spoločne so zakladateľom konšpiračného periodika Zem a vek Tiborom Eliotom Rostasom, v piatok sadil v Sobotišti lipu Samuela Jurkoviča s poslancom Smeru-SD Ľubošom Blahom.

Slavica festival je prehliadkou folklórnych súborov zo slovanských krajín. Dlhoročný dramaturg festivalu Drahoš Daloš uviedol, že pre vstup Miloša Zverinu do politiky zrušil svoju spoluprácu s občianskym združením Slavica. „Kandidovanie do Európskeho parlamentu bolo z môjho pohľadu porušenie našej gentlemanskej dohody, že Slavica bude apolitická a nadreligiózna. V oblasti tradičnej kultúry budem s mestom Nitra spolupracovať aj naďalej, najbližšie podujatie bude v auguste 2019,“ napísal Daloš na sociálnej sieti.

Viac o téme: EuroparlamentNitraĽSNSMarek HattasMedzinárodný folklórny festival SlavicaNočný vlci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu