Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nelegálne osady v Košiciach: V chatrčiach žije vyše 500 ľudí!

Ťahanovce-sídlisko - lokalita Majetkár: V polorozpadnutých domoch žijú aj deti. Zobraziť galériu (4)
Ťahanovce-sídlisko - lokalita Majetkár: V polorozpadnutých domoch žijú aj deti. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - V chatrčiach bez elektriny a vody, obklopení odpadkami a špinou, žije v Košiciach vyše 500 ľudí, pričom z toho je až 107 detí! Mestská polícia zmapovala na území mesta počet osád. Narátali ich 13, je v nich 106 príbytkov.

„Nízkoštandardné obydlia nie sú pripojené na trvalý zdroj elektrickej energie ani do vodovodnej siete. Ich obyvatelia svietia sviečkami, za zdroj pitnej vody im slúži spoločná studňa alebo potok,“ uvádza náčelník mestskej polície Milan Dvorožňák.

Mesto však v mnohých prípadoch nemôže situáciu okamžite riešiť. Chatrče sú postavené na pozemkoch súkromníkov alebo na nevyrovnaných parcelách. V ďalších prípadoch, najmä v záhradkárskych lokalitách, majitelia za poplatok súhlasili s takýmito podnájomníkmi na svojom pozemku.

Radnica však chce situáciu riešiť. „Osady máme v pláne likvidovať, no nedá sa to urýchliť. Určite nechceme ľudí sťahovať na Luník IX,“ uviedol primátor Košíc František Knapík. V spolupráci s mestskými časťami mesto chce nájsť vhodné lokality na výstavbu nízkoštandardných budov a získať na ne aj peniaze.

Kto v nich žije?

V osadách žije najviac ľudí s trvalým pobytom v Košiciach - až 415. Na druhom mieste sú ľudia z okolia mesta, tých mestskí policajti narátali až 43. Tretiu priečku obsadili obyvatelia Trebišova (14), za nimi je 12 ľudí z okresu Revúca. Najďalej má do svojho miesta pobytu jeden človek zo Žiaru nad Hronom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu