Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spomienka na Štefánika: V Piešťanoch Festival letectva, v Košariskách maketa, v Brezovej dvojník

Festival letectva Piešťany Zobraziť galériu (2)
Festival letectva Piešťany

PIEŠŤANY, BREZOVÁ POD BRADLOM – Dva dni, v sobotu a nedeľu 5. mája hostí piešťanské letisko Festival letectva. Je súčasťou celonárodnej spomienky na Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 100. výročia jeho tragickej smrti. Jeho vyvrcholením bude v sobotu o 13.00 h spoločný prelet lietadiel krajín, v ktorých Štefánik pôsobil - Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska. Nad Piešťany priletia od Bradla.

Slávnostný prelet kombinovanej zostavy pripravil Generálny štáb Ozbrojených síl (OS) SR. Zastúpené v ňom boli stíhačky Eurofighter Typhoon, Mirage 2000, Aero L-159 Alca, MiG 29 aj dopravné lietadlá C-27 Spartan a C-295 CASA. Ešte predtým na letisku pristali členovia Slovenskej federácie ultraľahkého lietania, ktorí absolvovali poslednú letovú trasu M. R. Štefánika z Talianska na Slovensko. Bol medzi nimi aj letec a kozmonaut Ivan Bella. 
    V rámci spomienky odhalil v Košariskách predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška v sobotu maketu Mohyly. Hlavným zámerom projektu bolo priblíženie tohto jedinečného diela architekta Dušana Jurkoviča návštevníkom Múzea M. R. Štefánika. "Veľmi dôležitým faktom je aj to, že sme mohylu priblížili ľuďom so zdravotným postihnutím, pre ktorých je samotná návšteva mohyly takmer nemožná. Ide hlavne o zrakovo a telesne postihnutých občanov. Časť informácií na makete je dokonca písaná Braillovým písmom,“ doplnil predseda. 
   

Spomienka na Štefánika: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)
   

Pozornosť medzi účastníkmi spomienkovej slávnosti na generála Štefánika v Brezovej pod Bradlom pútal Štefánikov dvojník. Do typickej uniformy a čiapky sa obliekol Teodor Sitarčík z Matice slovenskej v Banskej Bystrici, spolu s ním sa centrom Brezovej pod Bradlom prechádzali aj vojaci v historických uniformách. „V uniforme najväčšieho Slováka sa cítim dobre, všetci si nás tu fotografujú,“ usmieval sa Štefánikov dvojník. Uniforma je podľa neho vernou kópiou tej, v ktorej bol generál Štefánik najčastejšie zobrazovaný. Vysvetlil, že Štefánikom nie je náhodou, jeho postavu hral v divadelnej scénke, ktorú mohli vidieť návštevníci v dopoludňajšom programe Matice slovenskej v Národnom dome Štefánikovom. Teodor Sitarčík dobre pozná niekoľko verzií o tragickom konci Štefánika, podľa neho sa už s odstupom času nikdy nedozvieme, čo bolo skutočnou príčinou leteckej havárie, pri ktorej 4. mája 1919 prišiel o život generál Štefánik a traja ďalší členovia posádky.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu