Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blíži sa sté výročie úmrtia generála Štefánika: Štyri lietadlá mu vzdajú poctu preletom nad mohylou

Mohyla M. R. Štefánika Zobraziť galériu (4)
Mohyla M. R. Štefánika (Zdroj: TASR – Martin Palkovič)

PIEŠŤANY – Poctu generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti 100. výročia od jeho tragickej smrti vzdajú v sobotu 4. mája preletom ponad mohylu na Bradle lietadlá štyroch krajín, ktoré sú spojené so životom a osudmi tejto osobnosti.

V dvanásťčlennej zostave budú stíhacie a dopravné stroje leteckých síl Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska.

Jozef Viskupič informuje o Festivale Letectva Piešťany

Na Bradle, mieste posledného odpočinku generála Štefánika, sa v tom čase bude konať celoštátna spomienka pri príležitosti výročia jeho smrti. Letecká formácia bude súčasťou programu piešťanského Festivalu letectva.

Milan Rastislav Štefánik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: REPROFOTO ARCHÍV TASR)

Formáciu povedie slovenské letectvo symbolicky strojom talianskej výroby C-27 Spartan, za ktorým poletí dvojica najnovších stíhačiek Eurofighter Typhoon talianskeho letectva. Nasledovať bude trio stíhacích lietadiel Mirage 2000, ktoré do pietnej zostavy nominovalo Francúzsko. Za nimi budú mať svoje miesto zástupcovia Českej republiky s dopravným lietadlom C-295 CASA v sprievode dvoch stíhacích strojov Aero L-159 Alca. Záver zostavy bude patriť opäť Slovensku a jeho trojici stíhačiek MIG 29.

C - 27J Spartan
Zobraziť galériu (4)
C - 27J Spartan  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

„V sobotu 4. mája o 13:00 táto spomienková zostava spoločne priletí k Bradlu, kde preletom vzdá poctu generálovi Štefánikovi a pozdraví účastníkov oficiálnej spomienkovej slávnosti. Odtiaľ potom naberie kurz na piešťanské letisko, kde sa predvedie tisíckam divákov na Festivale letectva, ktorý je súčasťou spomienkových podujatí k okrúhlemu výročiu Štefánikovej smrti,“ povedal riaditeľ Festivalu letectva Hubert Štoksa.

Medzi pilotmi aj prvý slovenský kozmonaut

Posledný let generála Milana Rastislava Štefánika z Talianska do rodnej vlasti si pripomenú aj piloti Slovenskej federácie ultraľahkého lietania v sobotu 4. mája skupinovým letom po trase, ktorú presne pred sto rokmi absolvoval aj Štefánik, jedna z najvýraznejších osobností našich dejín. Poletia presne v deň 100. výročia od tohto tragického letu, ktorý sa neďaleko Bratislavy skončil smrťou vtedajšieho ministra Štefánika. Medzi pilotmi bude aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Lietadlo, v ktorom zahynul Milan Rastislav Štefánik v roku 1919 pri Ivanke
Zobraziť galériu (4)
Lietadlo, v ktorom zahynul Milan Rastislav Štefánik v roku 1919 pri Ivanke  (Zdroj: Repro Archív TASR)

Festival letectva sa uskutoční na letisku v Piešťanoch v dňoch 4. a 5. mája, podujatím vzdajú jeho organizátori hold generálovi Štefánikovi. Ťahákmi festivalu budú podľa jeho hovorcu Dušana Heina vystúpenia špičkových akrobatických pilotov a skupín z Lotyšska, z Českej republiky, Švajčiarska, ale chýbať nebudú ani slovenskí Očovskí Bačovia. Festival letectva v Piešťanoch organizuje Slovenská letecká agentúra s podporou ministerstva kultúry a v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi.

Viac o téme: VýročieLietadláMilan Rastislav Štefánik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu