Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V apríli je možné všetko! O pár hodín udrie horúce peklo, v tento deň príde studená sprcha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nie nadarmo sa mesiacu apríl pridáva prívlastok "bláznivý". Apríl totiž okrem výraznej premenlivosti ponúka aj širokú škálu možných scenárov počasia. Ten tohtoročný je ochutnávkou zimného a letného. V najbližších dňoch si užijeme to druhé.

Od juhozápadu až juhu k nám prúdi teplý morský vzduch, čo sa podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) podpíše pod mimoriadne horúce dni. Už dnešné teploty budú atakovať tridsiatky. Svedkami takmer tropického dňa budeme v piatok. Malo by byť až 29 stupňov, pričom v najteplejších oblastiach to môže byť aj vyše tridsiatky. Vysoké teploty sa ale neudržia dlho, v závere týždňa meteorológovia očakávajú, že sa ochladí až o desať stupňov.    

Mapa zobrazuje aktuálnu teplotu. 

PIATOK

Po prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou začne cez strednú Európu od západu pomaly postupovať zvlnený studený front. Pred ním k nám bude vrcholiť prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Meteorológovia hlásia mimoriadne teplo. Bude jasno až polojasno, no popoludní pri zväčšenej oblačnosti hrozia prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 12 až 7, v južnej polovici západného Slovenska bude okolo 14 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 24 až 29 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami, najmä na západe a severe, okolo 55 km/h.

Na hrebeňoch hôr môže byť prudký až búrlivý vietor

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách bola vydaná pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad. SHMÚ varuje, že v spomínaných regiónoch sa od piatkovej polnoci do soboty času obeda očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h a priemerná rýchlosť 70 až 85 km/h.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ avizoval ústav.  


Čítajte aj: Tony saharského piesku narobili Slovákom šarapatu: FOTO Tak skoro sa ho nezbavíme!


SOBOTA

V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude cez našu oblasť smerom na východ pomaly postupovať zvlnený studený front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Víkend sa začne oblačným až zamračeným počasím. V noci miestami a cez deň sa na mnohých miestach vyskytne dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Vo vysokých polohách môže snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 15 až 10 stupňov, na Zemplíne bude aj teplejšie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 13 až 18, v Above, na Šariši a Zemplíne na 19 až 24 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor 10 až 30 km/h, ktorý sa na západnom a strednom Slovensku zmení na západný, lokálne aj s nárazmi okolo 50 km/h.

NEDEĽA

Po prechode zvlneného studeného frontu ďalej na východ k nám bude zasahovať od západu nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu a zároveň sa nad Nemeckom bude nachádzať výšková tlaková níž, ktorá ovplyvní počasie aj u nás.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude prevažne veľká oblačnosť, prechodne až zamračené. Miestami, cez deň na viacerých miestach hrozia prehánky alebo dážď. Vo vysokých polohách môžu byť snehové. Najnižšia nočná teplota klesne na 8 až 3, na východe bude okolo 10 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 14 až 19, na severe bude okolo 12 stupňov.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu