Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Dídžej Fero Hora sa na Zemana nehnevá: Čo ho zabijem?!

Fero Hora (vľavo) v časoch svojej najväčšej slávy. Komunistom ležal v žalúdku. Zobraziť galériu (3)
Fero Hora (vľavo) v časoch svojej najväčšej slávy. Komunistom ležal v žalúdku.

BRATISLAVA - Autor veľkých hitov a agent obávanej ŠtB Ľubomír Zeman odchádza z verejného života. Už o pár dní totiž odstúpi z funkcie podpredsedu Rozhlasovej rady. Toto rozhodnutie urobil len krátko po tom, ako sa o jeho temnú minulosť začal zaujímať Nový Čas. Z dokumentov Ústavu pamäti národa vyplýva, že donášal najmä na svojich kolegov. Spomína sa napríklad aj meno vtedajšieho rozhlasového moderátora Fera Horu.

Zeman písal texty pre Elán či Grigorova. A dotiahol to až na šéfa hudobnej redakcie Československého rozhlasu v Bratislave. V obrátenej pyramíde strávil 36 rokov. Pre ŠtB bol cenný najmä preto, že informoval o ľuďoch nebezpečných pre vtedajší režim. „Verejne vystupuje proti socialistickému spoločenstvu a ZSSR rôznymi ironickými narážkami,“ povedal o populárnom dídžejovi tých čias Ferovi Horovi. Toho komunistická moc nemala príliš v láske. „Čo na mňa povedal, bola pravda. Ja nie som pomstychtivý typ. Nemám na neho ťažké srdce. Aj včera sme sa stretli, čo ho zabijem?!“ reagoval dobre naladený Hora.

Podpísaný súhlas so spoluprácou, rozsiahle hlásenie, podrobná evidencia finančných darov. To všetko obsahuje spis ŠtB, ktorý viedla na svojho agenta Ľubomíra Zemana. On napriek tomu spoluprácu odmieta. „Mám platné lustračné osvedčenie podpísané pánom ministrom Langošom,“ tvrdí. Podľa informácií Nového Času však pri vydávaní potvrdení krátko po páde režimu mohlo dôjsť k omylom. A to pre administratívnu chybu či neúplné, resp. nepresné údaje od žiadateľa.

Zeman dnes pôsobí v súkromnej televízii. Z verejného života sa však nestiahol - parlament ho zvolil do rady verejnoprávneho rozhlasu. Keď sme sa však začali zaujímať o jeho minulosť, urobil nečakané rozhodnutie. „Vzhľadom na novú pracovnú pozíciu a možný konflikt záujmov končím svoje členstvo v Rozhlasovej rade,“ napísal bez ďalších podrobností Novému Času. A to vraj od 1. novembra.

Dídžej Fero Hora sa
Zobraziť galériu (3)



Dídžej Fero Hora sa
Zobraziť galériu (3)

Ľubomír Zeman: Ja o ničom neviem

Známemu textárovi Ľubomírovi Zemanovi sa o temnej minulosti príliš hovoriť nechcelo. Svedčí o tom aj prepis krátkeho rozhovoru, ktorý poskytol reportérom Nového Času.

Komunistická tajná bezpečnosť vás evidovala ako agenta. Videli ste spis, ktorý na vás viedla?

- Ja k tomu nemám čo povedať.

Je tam aj váš súhlas so spoluprácou, ktorú ste vlastnoručne podpísali.

- Ja som s nikým nič nepodpísal. Som lustrovaný, takže nemám k tomu čo povedať. Mám platné lustračné osvedčenie podpísané pánom ministrom Langošom, dal som ho pred rokmi zamestnávateľovi.

Takže spoluprácu popierate a necítite ani žiadny pocit viny.

- Nie, necítim nič.

Od ŠtB ste však podľa spisu dostávali aj štedré finančné odmeny.

- Neviem o ničom.

Pôsobíte aj vo verejnom živote ako druhý podpredseda verejnoprávneho rozhlasu. Je to korektné?

- Nie som si ničoho vedomý a nemám k tomu čo povedať.

Pozn. redakcie: Niekoľko hodín po tomto rozhovore poslal SMS, že svojej funkcie sa vzdáva.

Ďalšie podrobnosti zo spisu ŠtB si prečítate v Novom Čase v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu