Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Extrémne sucho trápi poľnohospodárov: Najhoršie je na východe, plodiny už trpia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Pretrvávajúce sucho v niektorých oblastiach Slovenska už pôsobí problémy poľnohospodárom. Ako na svojej stránke konštatuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v uplynulých týždňoch sa vlahová bilancia na Slovensku zhoršila vplyvom pretrvávajúceho vysokého výparu a nízkych úhrnov zrážok. Extrémne sucho je momentálne na štyroch staniciach na východnom Slovensku v dôsledku nadpriemerne suchého, veterného, slnečného a teplého počasia v tejto ročnej dobe.

Najviac zasiahnuté oblasti sú Šariš, Abov, oblasť Slanských vrchov a Dolného Zemplína. Nedostatok zrážok pretrváva na východnom Slovensku už od predchádzajúcej jesene. Od 1. októbra 2018 do konca marca 2019 spadlo v Košiciach len 110,7 mm zrážok, čo je 55 percent normálu. Extrémne sucho zasahuje približne päť percent územia Slovenska, čo je plocha okolo 2 500 kilometrov štvorcových. Začínajúce sucho sa vyskytuje na viac ako polovici územia a mierne sucho na viac ako desiatich percentách celkovej plochy, pričom celoplošne sa situácia viditeľne zhoršila v posledných dvoch týždňoch.

Vplyv nedostatku zrážok je už podľa SHMÚ možné pozorovať na obilninách, ktorých vzchádzanie sa predlžuje. Suchom začínajú trpieť už aj iné porasty. Okrem východu Slovenska nedostatok vlahy spôsobuje problémy pri vzchádzaní obilnín, maku či cukrovej repy aj v okresoch Michalovce, Košice-okolie, Prešov, Nitra, Levice, Nové Zámky, Zvolen, Brezno, Lučenec, Kežmarok, Partizánske, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Topoľčany, Komárno, Piešťany, Pezinok, Bánovce nad Bebravou. Problémy hlási aj okolie Trnavy, kde vplyvom teplých a suchých podmienok bol zaznamenaný intenzívnejší výskyt živočíšnych škodcov v oziminách.

Viac o téme: SuchoPoľnohospodáriFarmáriAgroSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu