Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Táto predpoveď vás nepoteší: FOTO Zajtra si ešte užite slnko, na víkend si radšej nič neplánujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tento víkend si veľa slnka neužijeme. Takmer na celom Slovensku má v sobotu pršať, dokonca hrozia aj búrky. Hoci by sa v nedeľu zrážky mali vyskytnúť už len občasne, meteorológovia veľa slnka nepredpovedajú.

V marci bolo veľké teplo a sucho

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zhodnotil tohtoročný marec ako veľmi teplý a zrážkovo na väčšine územia podnormálny. Ako celok sa na väčšine územia skončil s teplotnou odchýlkou +2 až +3 stupne Celzia.

Absolútne najvyššia teplota bola nameraná 31. marca v Rimavskej Sobote, oteplilo sa až na +23,5 stupňa. Absolútne najnižšia teplota pre polohy do 1000 metrov nad morom bola zaznamenaná 13. marca v Oraviciach. Vtedy tam bolo -10,5 stupňa.

Ako celok bol tretí mesiac pomerne suchý, pretože prevládali anticyklonálne situácie. Celkový mesačný úhrn dosiahol väčšinou 13 až 35 mm, ale ojedinele, najmä v Žilinskom kraji, aj výrazne viacej. Ojedinele, a to predovšetkým v Košickom kraji, spadlo za celý mesiac aj menej ako 10 mm zrážok. Napríklad Košice a Spišské Vlachy hlásili len 5 mm. Tieto úhrny boli podľa SHMÚ zároveň absolútne najnižšími mesačnými úhrnmi v rámci krajiny (údaje k 1. 4. 2019).

Meteorológovia varujú pred vetrom a dažďom

Výstraha 1. stupňa pred vetrom bola vydaná pre okresy Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Vo vyznačených okresoch sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 65 až 80 km/h. Priemerná rýchlosť vetra môže ojedinele dosiahnuť 45 až 50 km/h.

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ vystríha meteorologický ústav. Varovanie pred javom trvá do dnešných večerných hodín.

Mapa zobrazuje aktuálne prúdenie vetra.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom bola vydaná pre regióny Banskobystrického, Košického a Žilinského kraja. Od soboty 06:00 h do nedele 06:00 h sa v nich očakáva výskyt dažďa alebo búrok s celkovým úhrnom zrážok 35 až 50 mm. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.  

SHMÚ vydal výstrahy pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

V piatok bude vyše 20 stupňov

Pred zvlneným studeným frontom postupujúcim z alpskej oblasti nad naše územie k nám bude prúdiť od juhu teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude jasno až polooblačno, v priebehu dňa však bude od juhozápadu pribúdať oblačnosť a popoludní sa na západe miestami vyskytne dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 10 až 5, v údoliach ojedinele okolo 3 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšvihne na 15 až 20, na juhu stredného Slovenska a na juhovýchode bude do 22 stupňov. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 10 až 30, v nárazoch miestami okolo 55 km/h, vietor k večeru zoslabne.

Vietor v lete
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Sobota bude upršaná 

Zvlnený studený front sa bude cez naše územie len veľmi pomaly presúvať na severovýchod.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude oblačno až zamračené, zmenšená oblačnosť bude miestami až neskôr v západnej časti. Na mnohých miestach hrozí dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky. Vo vysokých horských polohách zas sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na 9 až 4, v dolinách miestami okolo 2 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 10 až 15, na juhovýchode bude do 17 stupňov. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 5 až 25 km/h.

V nedeľu sa vyjasní 

Nad západnou a strednou Európou sa bude udržiavať oblasť relatívne nižšieho tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

V noci bude prevažne veľká, od západu postupne zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä vo východnej polovici, bude pršať, vo vysokých polohách snežiť. Cez deň bude polooblačno až oblačno a zrážky sa vyskytnú len ojedinele. Najnižšia nočná teplota klesne na 5 až 0, na juhovýchode bude okolo 7 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 14 až 20 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu