Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úrady varujú pred nebezpečnými látkami: FOTO Dávajte pozor na tieto výrobky

Potenciálne nebezpečným výrobkom je telový krém značky Sabelnik z Ruskej federácie. Zobraziť galériu (5)
Potenciálne nebezpečným výrobkom je telový krém značky Sabelnik z Ruskej federácie. (Zdroj: TASR - Úrad verejného zdravotníctva SR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečným krémom, gélmi a farbami na tetovanie. Všetky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Do rýchleho výstražného systému Rapex v1sili kontrolné orgány v Litve, Rakúsku a Nemecku.

Prvým potenciálne nebezpečným výrobkom je telový krém značky Sabelnik z Ruskej federácie. Potenciálne nebezpečné sú podľa hygienikov telový gél Sustavit Okopnik Mumijo a telový gél Sustavit – Reumatin značky Neogalen. Riziko predstavuje aj gél na spaľovanie tukov Thermo Xtrem Gel značky Nutrytec zo Španielska. Krémy obsahujú zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobky pri dlhšom kontakte s pokožkou môžu spôsobiť alergickú reakciu

Potenciálne nebezpečné sú podľa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Úrad verejného zdravotníctva SR)

Nebezpečnými môžu byť aj hnedá farba na tetovanie Dark Brown a farba na tetovanie Terra di Siena, obe značky Intenze. Analýzou bolo zistené, že výrobky obsahujú nikel. Uvedené farby na tetovanie nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Vyrobené boli v USA. Ako ÚVZ SR dodal, kontrolný orgán urobil opravu v zaradení výrobku z kozmetického výrobku na chemickú látku.

Nebezpečná môže byť farba
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Úrad verejného zdravotníctva SR)

Nebezpečná môže byť aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Úrad verejného zdravotníctva SR)

Viac o téme: VarovanieÚVZGélyFarby na tetovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu