Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo vojne odpadkových bossov padla prvá hlava: Čistky u Valla, pre podozrivé kšefty skončil šéf OLO

Bývalý šéf OLO mal nadštandardné vzťahy s konateľmi firmy Vassal EKO. Zobraziť galériu (4)
Bývalý šéf OLO mal nadštandardné vzťahy s konateľmi firmy Vassal EKO. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Výmenou primátora Bratislavy začali padať prvé hlavy. Najskôr sa otriasol manažment v Dopravnom podniku Bratislava, teraz sa v tichosti vymenil aj predseda predstavenstva OLO, Branislav Cimerman. Toho neslávne preslávili nadštandardné vzťahy s kontroverzným podnikateľom a konateľom firmy Vassal EKO.

Firma Vassal EKO sa zaoberala recykláciou odpadu, avšak najväčšiu pozornosť na seba strhla pre obrovský kopec nelegálneho odpadu a pre podozrenia, že zaň môže práve Vassal. Konateľ firmy Michal Kováč skončil na istú dobu vo väzbe. Spolu s ním boli obvinení aj dvaja policajti a jeho spolupracovník Martin Andrejčák. Svedčil proti nim ďalší odpadkový boss pochybnej povesti Michal Grebeči. 

Vo vojne odpadkových bossov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Vo viacerých článkoch sme vás o tejto trojici informovali. Médiá vtedy zverejnili aj fotografiu, na ktorej je na jednej fotke Michal Kováč so šéfom OLO Branislavom Cimermanom a poukazovali tak na korupčné správanie. Topky zverejnili túto fotografiu neorezanú a vidno na nej aj Michala Grebečiho. 

Ticho pred búrkou

Medializácia odpadkových bossov po čase utíchla a ani mestskej firme OLO sa nevenovalo toľko pozornosti. Po komunálnych voľbách, kedy primátora Bratislavy Iva Nesrovnala nahradil Matúš Vallo, sa však začali diať zmeny. 

"Od začiatku, ako súčasné vedenie nastúpilo na tento úrad, začalo skúmať zmluvy, ktoré mala spoločnosť OLO uzatvorené s firmou Vassal. Veľmi nám záleží na tom, aby Bratislava bola vzorná v likvidácii odpadu," informoval hovorca Peter Bubla.

Zábery z dronu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podrobný manuál transparentných výberových konaní bol predložený siedmeho februára na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa s ním stotožnilo a návrh schválilo. Do programu zastupiteľstva bol tiež doplnený návrh na zmenu dozorných rád a predstavenstiev niektorých mestských podnikov vrátane OLO.

"Na základe schváleného uznesenia tento mesiac nahradila predchádzajúceho predsedu predstavenstva OLO, pána Cimermana, nová šéfka predstavenstva, pani Anna Vargová. Zmeny v predstavenstvách sú dočasné, do skončenia výberových konaní, ktoré predpokladáme v lete. Zároveň sa členovia týchto dočasných predstavenstiev nebudú môcť zúčastniť pripravovaných výberových konaní, aby nemohli vznikať pochybnosti o ich transparentnosti," dodal Bubla. 

Obvinení a vo väzbe

Po medializácii závažných informácií sa uskutočnila razia, pri ktorej bol zadržaný Michal Kováč, Martin Andrejčák a dvaja policajti. Všetci boli obvinení z korupčného správania. Paradoxom je, že hlavným svedkom v tomto prípade bol Michal Grebeči, ktorý kedysi spolupracoval s Michalom Kováčom. Užíval si aj dovolenku na jachte spolu s Branislavom Cimermanom.

Michal Grebeči, Michal Kováč a Branislav Cimerman na spoločnej dovolenke
Zobraziť galériu (4)
Michal Grebeči, Michal Kováč a Branislav Cimerman na spoločnej dovolenke  (Zdroj: FB/Bratislava bez odpadu)

Neskôr pôsobil na zbernom dvore, ktorý patril firme Abask recycling. Tá má rovnako pochybné pozadie. V súčasnosti sú Kováč, Andrejčák aj policajti na slobode. 

Viac o téme: OLOVassal EKOBranislav Cimerman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu