Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrátený prípad zo západného Slovenska: Evka (12) ušla z domu, hrozné, čo s ňou chceli spraviť rodičia

Hľadaná Eva Kotlárová. Zobraziť galériu (2)
Hľadaná Eva Kotlárová. (Zdroj: KR PZ Nitra)

BRATISLAVA – Adriana a Slavomír, rodičia 12-ročnej Evičky, plánovali predať svoju dcéru na sobáš. Účelové manželstvo však dievčinu dohnalo k úteku. Nezvestná bola sedem dní. Teraz sa už ničoho nemusí báť, lebo jej rodičia a osoby, ktoré boli do prípadu zapletené, vyšetrovateľ obvinil zo zločinu obchodovania s ľuďmi.

Nitrianska polícia nedávno žiadala verejnosť o pomoc pri pátraní po 12-ročnej Eve Kotlárovej zo Zlatých Moraviec, ktorá bola nezvestná od 5. februára, keď odišla do školy. Odvtedy sa po nej akoby zľahla zem, nikomu zo svojich príbuzných sa neozvala. Kriminalistom sa ju podarilo nájsť až 12. februára. Krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková potvrdila, že dievča bolo v poriadku.

Neskôr sa však ukázalo, že Evička utiekla z domu kvôli tomu, že Marek R. a Mária R. (37 a 36 rokov) ju chceli prinútiť k sobášu. Podľa hovorkyne Prezídia PZ Denisy Baloghovej sa na tom mali dohodnúť so Slavomírom K. a Adrianou K. (obaja 39-roční) a dať im za kúpu dievčaťa 1.500 eur.

Vyšetrovateľ už menované osoby z Nitry a Zlatých Moraviec obvinil zo zločinu obchodovania s ľuďmi. „Teraz všetkým štyrom hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov,“ uviedla policajná hovorkyňa s tým, že stíhaní sú na slobode.

Nie je sobáš ako sobáš

Baloghová objasnila, že prípady nútenia ľudí na sobáš pomenúva Trestný zákon ako obchodovanie s ľuďmi. „Ani sobášne podvody a účelové manželstvá slovenského občana s cudzincom nie sú pre políciu žiadnou novinkou. Tie Trestný zákon označuje ako prevádzčstvo. Za uzavretie takéhoto manželstva hrozí väzenie, sobáš sa nedá anulovať, a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky,“ vysvetlila hovorkyňa s dôvetkom, že tunajším občanom hrozí za fiktívny sobáš trestná sadzba dva až osem rokov. Cudzincom hrozí vyhostenie na päť rokov. „Za takýmito prípadmi sú takmer vždy peniaze, prípadne pre cudzincov aj možnosť voľného pohybu v krajinách EÚ,“ doložila.

Viac o téme: PredajSobášObchodovanie s ľuďmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu