Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico poprel telefonát s Vadalom: Talianski novinári si stoja za svojím, hovor potvrdili

Antonino Vadala
Antonino Vadala (Zdroj: foto: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Už niekoľko dní sa hovorí o telefonáte Roberta Fica s Antoninom Vadalom, ktorý je v Taliansku vo väzbe pre obchodovanie s drogami. O jeho prepojení na najsilnejšiu taliansku mafiu Ndrangheta písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Expremiér aj naďalej popiera, že by bol v akomkoľvek kontakte s Vadalom. Talianski investigatívci však tvrdia, že telefonát sa uskutočnil.

Štvorica reportérov Cecilia Anesi, Luca Rinaldi, Lorenzo Bagnoli a Giulio Rubino stáli za zverejnením toho, ako Antonino Vadala plánoval drogový biznis. Reportéri zverejnili aj informáciu o tom, že Vadala telefonoval s Robertom Ficom v roku 2012. Expremiér tvrdí, že telefonát sa nikdy neuskutočnil a o Vadalovi sa dozvedel až po vražde novinára Jána Kuciaka. Talianski investigatívni novinári si však za informáciou stoja a potvrdili ju aj v rozhovore pre Aktuality.sk

Podľa nich talianski vyšetrovatelia zaznamenali telefonát medzi Robertom Ficom a Antoninom Vadalom, avšak momentálne ho nie je možné zverejniť, pretože v Taliansku aj naďalej prebieha vyšetrovanie. Preto môžu časť obsahu telefonátu publikovať až potom, ako bude ukončené. Rovnako sú tajné aj informácie o tom, o čom sa mal Fico s Vadalom rozprávať. 

Trošková je problém

Podľa talianskych novinárov je problémom aj to, že Mária Trošková, ktorá bola milenkou Antonina Vadalu a mali aj spoločný biznis, bola hlavnou štátnou radkyňou a asistentkou Roberta Fica v čase, keď bol premiérom. Zároveň však priznávajú, že v Taliansku je bežnou záležitosťou infiltrácia mafie do politiky. 

"Nezdá sa, že by sme tu kedy mali prípad asistenta predsedu vlády, ktorý mal biznis s človekom, ktorý bol neskôr obvinený z obchodovania s drogami pre skupinu organizovaného zločinu. Avšak infiltrácia mafie v politike je v Taliansku bežnou záležitosťou. Zvlášť 'Ndrangheta môže byť typom organizovanej skupiny bielych golierov a infiltrovať sa do politiky a občianskej spoločnosti na úrovni, ktorú si nedokážeme predstaviť," povedali novinári.

Fico vyzýva na zverejnenie hovoru

Robert Fico sa aj naďalej bráni voči tomu, že by bol s Vadalom v kontakte. Naposledy zverejnil video, v ktorom vyzval novinárov na zverejnenie prepisu hovoru, ak existuje. Tvrdí, že mu talianska prokuratúra potvrdila, že sa hovor nikdy neuskutočnil a nahrávka neexistuje. 

Viac o téme: TelefonátRobert FicoTalianska mafiaAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu