Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd sa s Petrom nijako nemaznal: Neplatil výživné, teraz ho čaká väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest 28 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za neplatenie výživného na maloletú dcéru potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 41-ročného Banskobystričana Petra Roháča. Dlh voči desaťročnej dcére Viktórii, ktorá žije s matkou v Hnúšti, dosiahol takmer 1 400 eur.

Roháča na odvolacie konanie doviedla justičná eskorta z väzenia, kde si odpykáva jednoročný trest za neplatenie výživného na iné dieťa. Banskobystričan mal peniaze posielať do rúk matky dieťaťa Ivany G., bývajúcej v Hnúšti. Túto povinnosť mu uložil banskobystrický okresný súd ešte v marci 2011.

Roháč však verdikt súdu z veľkej časti ignoroval, čím dlh od novembra 2016 narástol na 1 387 eur. Matke dieťaťa uhradil iba 178 eur a 34 eur dostala prostredníctvom exekútora. Roháč tvrdil, že nemohol platiť, lebo nemal príjem a neplatil ani na iné dieťa. Tým spáchal prečin zanedbania povinnej výživy.

Prvostupňový súd konštatoval, že Roháč sa úmyselne vyhýbal plateniu výživného a vymeral mu trest odňatia slobody na 28 mesiacov. Priťažilo mu, že doteraz bol päťkrát súdne trestaný, z toho až štyri razy za neplatenie výživného.

Roháč sa odvolal, ale nakoniec svoj návrh vzal pred konaním späť. Odvolací súd tak mohol prvostupňový verdikt potvrdiť a predseda senátu nariadil aj výkon trestu. "Starostlivý" otec si trest odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Viac o téme: VäzenieVýživnéSúd Banská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu